Hovězí líčka na červeném víně se zeleninou a tymiánem recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

10 stroužků česnek
sůl
4 ks cibule
3 ks mrkev
4 ks bobkový list
sušený tymián
1 lžíce mletá sladká paprika
čerstvě mletý černý pepř
3 kuličky celé nové koření
2 kuličky celý jalovec
1 ks čerstvá feferonka
1 kg hovězí líčka
200 ml domácí rajčatová šťáva
3 lžíce domácí vepřové sádlo
2 ks petrželový kořen
500 ml suché červené víno cabernet sauvignon
domáci hovězí vývar

Postup přípravy receptu

  1. Hovězí líčka zbavíme tuhých částí a odblaníme, omyjeme, osušíme a pokrájíme na větší hrubší řízky, které osolíme a okořeníme čerstvě mletým černým pepřem. Cibuli očistíme a pokrájíme na kostky, očištěný česnek pokrájíme na plátky a feferonku pokrájíme na jemno. Kořenovou zeleninu očistíme a pokrájíme na hrubší kousky o tloušťce asi 2 - 3 cm

  2. V horkém sádle zprudka opečeme řízky z hovězích líček, nehýbeme s nimi a necháme povrch zkaramelizovat pěkně do hněda - asi 3 až 4 minuty. Nepícháme do masa, aby nevytekla přebytečná šťáva zevnitř, potom řízky podebereme dřevěnou špachtlí a obrátíme, tehdy to jde už lehce, sami odskočí ode dna hrnce a stejným způsobem je opečeme z druhé strany

  3. Opečená hovězí líčka vybereme na talíř, do výpeku dáme cibuli a feferonku, stáhneme plamen na střední a cibuli restujeme téměř do hněda. Potom přidáme kořenovou zeleninu a necháme ji pěkně zkaramelizovat

  4. Přisypeme mletou sladkou papriku a za stálého míchání ji necháme v horkém tuku úplně rozpustit. Přidáme domácí rajčatovou šťávu, bobkové listy, celé nové koření, celý jalovec a tymián a krátce orestujeme. Přilijeme suché červené víno, zvýšíme plamen a necháme prudce vařit asi 20 minut, aby se odpařil alkohol

  5. Do tohoto základu přidáme opečená hovězí líčka, zalijeme horkým domácím hovězím vývarem asi do poloviny masa, osolíme a přikryjeme pokličkou. Necháme jen táhnout na minimálním plameni za občasného podlití malým množstvím vývaru a dusíme, dokud líčka nezměknou až tak, že se začnou rozvlákňovat a dají se krájet i lžící, což trvá asi 3 hodiny

  6. Šťava je potom přirozeně zahuštěná a rosolovitá pomalým dlouhým dušením uvolněným klihem a rozvařenou cibulí. Výsledné šťávy nemá být mnoho, ale jen málo, asi tolik jako při vaření guláše. Nikdy nezahušťujeme moukou!

  7. Hovězí líčka na červeném víně se zeleninou a tymiánem servírujeme horká spolu se zeleninou a bramborovou kaší. Časově je to sice náročné jídlo, ale je to gurmánský zážitek, který se vyplatí. Cenově je to poměrně laciné jídlo, které je velmi chutné, jemně pikantní a voňavé po víně, česneku, bylinkách a koření.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!