Glazované cibulky recept
Apetit Recepty přílohySuroviny na recept
- 2 lžíce olivový olej sůl a pepř 2 lžíce červený vinný ocet 2 stroužky prolisovaný česnek 1/2 lžíce ocet aceto balsamico 500 g cibulky k nakládání 1 lžíce lístky tymiánu 1 lžíce hnědý cukr 300 ml zeleninový nebo kuřecí vývar snítky tymiánu na ozdobu
Postup Glazované cibulky
Postup přípravy receptu
-
V hrnci přivedeme k varu vodu. Cibulky dáme do mísy z žáruvzdorného materiálu, přelijeme vroucí vodou a necháme zhruba 2 minuty stát, pak vodu slijeme
Cibulky oloupeme. Slupky se horkou vodou uvolní a snadno se pak odstraní. Na hluboké pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme cibulky a za stálého míchání je opékáme asi 8 minut ze všech stran dozlatova
Přidáme česnek a opékáme za stálého míchání 2 minuty. Do směsi vmícháme lístky tymiánu, cukr, zeleninový nebo kuřecí vývar a červený vinný ocet. Mícháme dokud se cukr zcela nerozpustí
Tekutinu na pánvi přivedeme k varu, potom zmírníme oheň a cibulky zvolna vaříme 10 minut doměkka. Omáčka se zároveň svaří na sirupovitou glazuru. Špičkou nože vyzkoušíme, zda jsou cibulky dostatečně měkké
Do omáčky vmícháme 1/2 lžíce octa aceto balsamico, osolíme ji a opepříme. Cibulky upravíme na mísu a podáváme horké nebo studené, ozdobené snítkami tymiánu.