Houskový knedlík tety Rézi recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 špetka cukr
0.5 lžičky sůl
1 ks žloutek
2 ks houska
20 g droždí
350 g hrubá mouka
125 ml vlažné mléko
podle potřeby
olej
hladká mouka

Postup přípravy receptu

  1. Dva dny starou housku nakrájíme na kostičky a necháme ji mírně okorat. Do mísy dáme vlažné mléko, trochu mouky, droždí s trochou cukru a rozmícháme na kašičku. Necháme vzejít kvásek

  2. Do jiné mísy prosejeme mouku se solí. Přidáme vykynutý kvásek a žloutek, promícháme a zaděláme vařečkou vláčné těsto. Do těsta zapracujeme housku a vytvarujeme bochánek, který vložíme zpět do mísy. Těsto přikryjeme utěrkou a na teplém místě ho necháme vykynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

  3. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál, znovu ho ručně propracujeme a rozdělíme na 2 - 3 části. Z díků vytvarujeme stejně silné šišky a dáme do vroucí vody vařit tak dlouho, dokud nevyplavou na povrch. Knedlíky pak vyjmeme a omastíme.

  4. Houskový knedlík tety Rézi se vaří i v utěrce na pařáku. Postup je stejný, jen dobu vaření si musíme ohlídat. Stačí do něj píchnout špejlí.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!