Houbový Kuba podle Letošáka recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 250 g slanina 5-6 stroužků česnek 2 ks cibule 1 balení houby 0 kg kroupy 1 kostka masox podle chuti sůl majoránka mletý černý pepř podle potřeby pivo
Postup Houbový Kuba podle Letošáka recept
Postup přípravy receptu
-
Den předem všechny kroupy vysypeme do hrnce s vodou a necháme den odmočit. Všechny houby vysypeme do druhého hrnce s vodou a necháme také den odmočit. Druhý den do hrnce s vodou a kroupami přidáme kostku masoxu a vaříme, až se dají kroupy jíst (cca 2 hodiny).
Cibuli nakrájíme na kostičky, slaninu na kostičky a případné zbytky salámů, které najdeme doma, přidáme na pánev a lehce osmažíme. Houby slijeme, trochu nakrájíme (jsou-li větší), přidáme do pánve a trochu osmažíme.
Uvařené kroupy dáme do dostatečně velké nádoby a přidáme obsah pánve. Dále přidáme všechen rozmačkaný česnek a koření podle chuti (sůl, pepř, majoránka). Všechno pořádně promícháme. Jde-li to špatně, kroupy jsou slepené, přidáme tam trochu piva, pak to jde lépe míchat.
Je-li vše dostatečně rozmíchané, přesuneme směs do pekáče a pečeme při cca 180 °C. Houbového kubu pečeme v zakrytém pekáči asi 1 hodinu, poté odkryjeme horní díl a pečeme ještě cca 30 minut.
Houbového Kubu podáváme jako teplý hlavní chod s bílým zelím a vychlazeným pivem.