Houbový Kuba podle Letošáka recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

250 g slanina
5-6 stroužků česnek
2 ks cibule
1 balení houby
0 kg kroupy
1 kostka masox
podle chuti
sůl
majoránka
mletý černý pepř
podle potřeby
pivo

Postup přípravy receptu

  1. Den předem všechny kroupy vysypeme do hrnce s vodou a necháme den odmočit. Všechny houby vysypeme do druhého hrnce s vodou a necháme také den odmočit. Druhý den do hrnce s vodou a kroupami přidáme kostku masoxu a vaříme, až se dají kroupy jíst (cca 2 hodiny).

  2. Cibuli nakrájíme na kostičky, slaninu na kostičky a případné zbytky salámů, které najdeme doma, přidáme na pánev a lehce osmažíme. Houby slijeme, trochu nakrájíme (jsou-li větší), přidáme do pánve a trochu osmažíme.

  3. Uvařené kroupy dáme do dostatečně velké nádoby a přidáme obsah pánve. Dále přidáme všechen rozmačkaný česnek a koření podle chuti (sůl, pepř, majoránka). Všechno pořádně promícháme. Jde-li to špatně, kroupy jsou slepené, přidáme tam trochu piva, pak to jde lépe míchat.

  4. Je-li vše dostatečně rozmíchané, přesuneme směs do pekáče a pečeme při cca 180 °C. Houbového kubu pečeme v zakrytém pekáči asi 1 hodinu, poté odkryjeme horní díl a pečeme ještě cca 30 minut.

  5. Houbového Kubu podáváme jako teplý hlavní chod s bílým zelím a vychlazeným pivem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!