Houbový buřtguláš recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

3-5 ks špekáčky
2 lžíce sádlo
4 ks větší cibule
1 lžička drcený kmín
1 sklenice rajský protlak
1 špetka mleté nové koření
0.5 balíčku lahůdková paprika
1 kg směs čerstvých hub
podle chuti
česnek
sůl
paprika
kečup

Postup přípravy receptu

  1. Nahrubo nasekanou cibuli osmahneme v hrnci na sádle do zesklovatění, zaprášíme sladkou paprikou a necháme přepěnit. Houby nakrájené na větší kusy (asi1,5 cm) vložíme do hrnce, dostatečně osolíme, přidáme lžičku drceného kmínu a špetku mletého nového koření. Vše za stálého míchání dusíme bez vody, až směs zhnědne a zmenší asi o čtvrtinu. Poté podlijeme 1 - 1,5 litrem vřelé vody, přidáme 1 malý rajský protlak a za občasného míchání vaříme asi 20 minut.

  2. Mezitím sloupneme a pokrájíme na kostičky asi 1 cm velké 3 - 5 špekáčků (podle velikosti a chuti).

  3. Teď přijde nejdůležitější fáze vaření. Nakrájené špekáčky osmahneme za neustálého protivného připalování na samostatné pánvičce, dokud nepustí zhruba polévkovou lžíci tuku. Poté vše vlijeme a vsypeme do hrnce s uvařenými houbami, což časově odpovídá přípravě špekáčků, a necháme ještě zhruba 10 minut povařit.

  4. V této závěrečné fázi můžeme guláš dochutit kečupem nebo solí - zahuštění nám udělal tuk ze špekáčků.

  5. Pro změnu můžeme před koncem přidat česnek nebo syrovou nakrájenou papriku.

  6. Podáváme s chlebem nebo s bramborem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!