Houbový buřtguláš recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 3-5 ks špekáčky 2 lžíce sádlo 4 ks větší cibule 1 lžička drcený kmín 1 sklenice rajský protlak 1 špetka mleté nové koření 0.5 balíčku lahůdková paprika 1 kg směs čerstvých hub podle chuti česnek sůl paprika kečup
Postup Houbový buřtguláš recept
Postup přípravy receptu
-
Nahrubo nasekanou cibuli osmahneme v hrnci na sádle do zesklovatění, zaprášíme sladkou paprikou a necháme přepěnit. Houby nakrájené na větší kusy (asi1,5 cm) vložíme do hrnce, dostatečně osolíme, přidáme lžičku drceného kmínu a špetku mletého nového koření. Vše za stálého míchání dusíme bez vody, až směs zhnědne a zmenší asi o čtvrtinu. Poté podlijeme 1 - 1,5 litrem vřelé vody, přidáme 1 malý rajský protlak a za občasného míchání vaříme asi 20 minut.
Mezitím sloupneme a pokrájíme na kostičky asi 1 cm velké 3 - 5 špekáčků (podle velikosti a chuti).
Teď přijde nejdůležitější fáze vaření. Nakrájené špekáčky osmahneme za neustálého protivného připalování na samostatné pánvičce, dokud nepustí zhruba polévkovou lžíci tuku. Poté vše vlijeme a vsypeme do hrnce s uvařenými houbami, což časově odpovídá přípravě špekáčků, a necháme ještě zhruba 10 minut povařit.
V této závěrečné fázi můžeme guláš dochutit kečupem nebo solí - zahuštění nám udělal tuk ze špekáčků.
Pro změnu můžeme před koncem přidat česnek nebo syrovou nakrájenou papriku.
Podáváme s chlebem nebo s bramborem.