Houbová smaženice s vejci na bramboráku recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

4 stroužky česnek
4 lžíce olej
4 g sůl
5 ks vejce
40 g máslo
1 snítka petrželka
4 ks brambory
1 ks cibule
1 lžička bazalka
2 g pepř
400 g směs hřibů

Postup přípravy receptu

  1. Houbová smaženice s vejci na bramboráku je jídlo, které má v naší rodině svou historii a připravovala nám ho naše babička. Je jednoduché, ze surovin, které má obvykle každý doma a vhodné pro přípravu právě v okamžiku, když se vrátíte z lesa s plnými košíky hub. Letní nebo podzimní pokrm, vhodný k obědu, večeři, nebo jako chuťovka kdykoli mezi jídly. Stejně tak se hodí k jakýmkoli neformálním akcím, jako předkrm k zahradní grilovačce apod. Z několika prostých ingrediencí vykouzlíte jídlo, po kterém si budou všichni olizovat prsty a vychvalovat vaše kuchařské umění.

  2. Pro přípravu se hodí jakékoli kvalitní houby, jako hřiby, křemenáče, kozáky, suchohřiby, a klouzky. Hodí se také starší a měkké houby, nebo deformované a poškozené kusy, které již nebudeme sušit. Houby nakrájíme na kostky o velikosti cca 2x2x2 cm a necháme v hrnci dusit, přičemž je předem podlijeme trochou vody. Hrnec by měl mít tlustší dno. Dusíme až do doby, kdy se uvaří i nejtvrdší části, klidně i 30 - 40 minut. Směs přiměřeně osolíme a opepříme.

  3. Zatím, než se houby udusí, oloupeme velké brambory a nastrouháme je na hrubém struhadle. Do kuchyňského hmoždíře vložíme oloupané stroužky česneku, hrubozrnnou sůl, pepř a bazalku, která může být i sušená, ačkoliv je lepší čerstvá. Všechno dohromady rozdrtíme paličkou a promícháme na kaši. Připravenou směs koření smícháme s nastrouhanými bramborami a přiměřeně dochutíme.

  4. Na větší pánvi rozpustíme máslo a vložíme na něj nakrájenou cibuli na kostičky. Dusíme podle chuti, je lepší ji malinko přismahnout, ale ne moc. Na takto připravenou cibuli vyklopíme houby, promícháme. Následně do směsi vlijeme rozkvedlaná vajíčka a pomalu ohříváme za stálého míchání.

  5. Mezitím, než nám vajíčka zhoustnou, na pánev nalijeme několik lžic oleje a vytvoříme na ní z bramborové směsi kulaté placky o průměru cca 20 cm. Směs po povrchu uhladíme a smažíme několik minut do křupava. Následně je placek dost pevný pro otočení. Podebereme jej opatrně obracečkou a otočíme na druhou stranu. Placek dopékáme a zatím si nakrájíme čerstvou petrželku, kterou nakonec přidáme do téměř hotové houbové smaženice.

  6. Hotový bramborák servírujeme na talíř a rozetřeme po něm čerstvě připravenou smaženici. Podáváme s nakládanou zeleninou nebo okurkami.

  7. Garantuji vám, že lepší bramborák jste v životě nejedli!


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!