Houbová polévka s bramborem a smetanou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 stroužky česnek
2 ks brambory
1 ks cibule
200 ml smetana
5 snítek tymián
600 ml zeleninový vývar
500 g čerstvé houby
1 sklenka bílé suché víno
podle potřeby
2 lžíce olivový olej
na ozdobu
sekaná petrželka
podle chuti
mletý bílý pepř
strouhaný muškátový oříšek

Postup přípravy receptu

  1. Čerstvé tmavé a světlé houby očistíme vlhkým hadříkem. Velké brambory, cibuli a česnek oloupeme. Brambory nakrájíme na malé kostičky, cibuli s česnekem nasekáme na jemno.

  2. Všechny nakrájené suroviny i s čerstvým otrhaným tymiánem vložíme do hrnce s olivovým olejem, chvilku restujeme a podlijeme bílým vínem, které necháme vypařit.

  3. Po odpaření vína přidáme teplý vývar a zvolna vaříme do změknutí hub. Jakmile houby změknou, přidáme smetanu a za stálého míchání pomalu povaříme dalších asi 5 minut. Hotovou houbovou polévku ochutíme solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku.

  4. Houbovou polévku s bramborem a smetanou rozdělíme do mističek či talířů a podáváme ozdobené petrželkou. Houby můžeme namíchat podle chuti.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!