Hospodský hovězí guláš recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

3 lžičky majoránka
70 dkg cibule
1 lžička kmín
1 lžíce sádlo
3 kostky masox
2 plechovky rajský protlak
4 dl voda na podlití
3 kostky hovězí bujon
2 balíčky mletá sladká paprika
1 lžička pepř mletý černý
60 dkg přední hovězí maso (kližka)
1 lžíce zásmažka = sádlo s hladkou moukou

Postup přípravy receptu

  1. Cibule očistíme. Jednu nebo dvě nakrájíme na jemná kolečka a odložíme je stranou. Těmi budeme guláš zdobit. Zbytek cibule nakrájíme najemno. Maso podle potřeby očistíme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky.

  2. V "papiňáku" rozehřejeme sádlo a cibuli na něm zpěníme. Přidáme maso a pečlivě jej osmahneme. Přidáme kmín, papriku a pepř. Vše krátce zpěníme. Přidáme majoránku, rajský protlak, bujony a lehce maso podlijeme. Směs mícháme, než maso začne pouštět šťávu. Pak maso pořádně podlijeme, přiklopíme poklicí a dusíme vše 35 minut.

  3. Hrnec odstavíme z ohně a necháme vše dojít – dokud hrnec vychladne. Z vychladlého hrnce vybereme všechno maso a základ rozmixujeme. Guláš tak bude jemný a krémový a navíc už není třeba zahušťovat. Pokud ale máme guláš rádi hustější, zahustíme ho zásmažkou a základ ještě provaříme asi 5 minut.

  4. Maso vrátíme do hrnce, zamícháme necháme ho prohřát.

  5. Guláš podáváme knedlíky nebo pečivem a zdobíme ho odloženou nakrájenou cibulí.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!