Guláš ze Znojemska recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- omáčka 3 g sůl 100 g cibule 1 g kmín 75 g sádlo 500 ml voda 50 g hladká mouka 500 g hovězí kližka 80 g kyselé okurky 7 g mletá sladká paprika 1 g mletý černý pepř
Postup Guláš ze Znojemska recept
Postup přípravy receptu
-
Hovězí kližku nakrájíme na kostky. Na dvou třetinách sádla osmažíme drobně nakrájenou cibulku s kmínem dozlatova, přimícháme poloviční dávku papriky, vložíme maso, rychle podusíme při občasném míchání ve vlastní šťávě, pak přidáme pepř, sůl, zalijeme trochou vařící vody a dusíme pod pokličkou. Při dušení občas zamícháme a podle potřeby dolijeme horkou vodou. Když je maso ještě ztuhlé, necháme je vysmahnout do tuku, zaprášíme moukou a při stálém míchání restujeme asi 5 minut, pak zalijeme vodou tolik, aby omáčka byla hodně řídká a necháme zvolna vařit až je maso měkké a omáčka zhoustne (pokud je stále dost řídká, přidáme trochu jíšky - může být instantní).
Dušené maso vyjmeme a omáčku přecedíme přes cedník. Vložíme maso a necháme přejít varem. Do hotového guláše vlijeme zbývající přepuštěný tuk se zbývající zpěněnou paprikou.
Při podávání sypeme každou porci guláše zvlášť kyselou okurkou na plátky nakrájenou.
Jako příloha ke guláši ze Znojemska jsou dobré brambory, rýže nebo knedlík.