Čufty z Dalmácie recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

3 stroužky česnek
1 lžička sůl
1 ks vejce
5 lžic strouhanka
1 svazeček petrželka
600 g brambory
1 lžička majoránka
1 ks cibule
1 lžička rozmarýn
1 lžička bazalka
4 ks kapie
1 lžička mateřídouška
1 lžička oregano
5 lžic rajčatová šťáva
500 ml slepičí vývar
1 lístky mletá sladká paprika
2 lžíce vepřové sádlo
1 lžička čerstvě mletý černý pepř
600 g mleté maso mix
100 g masitá uzená slanina
1 lžička vres
vepřové sádlo na vymazání

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy dáme mleté maso, osolíme, okořeníme, přidáme vejce, orestovanou cibuli, prolisovaný česnek, na jemno posekanou petrželovou nať, bylinky, mletou sladkou papriku, dobře promícháme a zahustíme na tvárnou směs strouhankou. Směs necháme odpočinout, aby se dobře propojily všechny chutě

  2. Zatím pokrájíme na hrubší proužky domácí uzenou slaninu, očištěné brambory pokrájíme na kolečka o tloušťce 3 až 5 mm, čerstvou kapii zbavíme jádřince, semínek a žilek, omyjeme a pokrájíme na kolečka o tloušťce asi 1,5 cm

  3. Připravíme základ pro naší rajčatovou omáčku tak, že smícháme 5 lžic domácí rajčatové šťávy s 500 ml horkého domácího slepičího vývaru. Z masové směsi tvarujeme vlhkými rukama malé kuličky velikosti jako pingpongové míčky, které mezi dlaněmi zlehka zploštíme

  4. Zapékací mísu jemně vymastíme domácím sádlem a suroviny ukládáme na stojato za sebou v následujícím pořadí: brambor, čuftu, brambor, kapii, brambor, čuftu a pokračujeme, dokud nespotřebujeme připravené suroviny. Na vrch poklademe proužky uzené slaniny a přilijeme naši připravenou rajčatovou omáčkou

  5. Zapékací mísu přikryjeme alobalem a vložíme péct do trouby předehřáté na 180 °C na funkci horní a dolní ohřev s ventilátorem. Pečeme 40 minut, poté odstraníme alobal a dopečeme při stejné teplotě asi 20 minut odkryté

  6. Čufty z Dalmácie vybereme, postavíme horké na podložku na stůl a každý si svojí porci naservíruje na talíř sám. Jde o velmi chutné, šťavnaté a voňavé kořeněné jídlo, které se upeče v jedné nádobě.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!