Fritované sýrové koule recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

0 lžiček sůl
1 ks vejce
100 ml mléko
1 lžička prášek do pečiva
130 g čedar
150 g hladká mouka
cayenský pepř
podle potřeby
olej na smažení

Postup přípravy receptu

  1. Vejce rozšleháme. V míse metlou promícháme mouku, prášek do pečiva, sůl a na špičku nože cayenský pepř. Uprostřed uděláme důlek, do kterého vlijeme rozšlehané vejce.

  2. Do moučné směsi přidáme 4 polévkové lžíce mléka a všechno dohromady šleháme, až vznikne hladké těsto. Přidáme tolik mléka, aby těsto stékalo ze lžíce ve velkých kapkách. Přidáme nahrubo nastrouhaný sýr čedar nebo gruyer a hmotu opět dobře promícháme.

  3. V pánvi na smažení nebo ve fritovacím hrnci silně zahřejeme asi 5 cm vysokou vrstvu oleje. Těsto nabíráme polévkovou lžíci, vkládáme do horkého oleje a smažíme 3 - 4 minuty, až jsou koule celé zlatohnědé.

  4. Fritované sýrové koule necháme okapat na kuchyňském papíře, pak je upravíme na mísu a ihned podáváme.

  5. Tip: Je důležité, aby fritovací olej měl správnou teplotu 190 °C, pak jsou fritované sýrové koule pěkně nafouklé a křupavé.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!