Frikasé z krůtích prsou, zeleniny a žampionů recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

1 špetka sůl
1 ks cibule
50 g celer
1 lžička cukr krystal
1 ks bobkový list
2 lžíce hladká mouka
50 ml citronová šťáva
1 svazeček petrželová nať
250 g čerstvé žampiony
600 g krůtí prsa
60 g čerstvé máslo
2 špetky čerstvě mletý bílý pepř
2 ks čerstvá mrkev
1 ks čerstvý petrželový kořen
600 ml domácí kuřecí vývar
250 ml sladká smetana 33%
2 špetky čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
150 ml suché bílé víno Chardonnay

Postup přípravy receptu

  1. Krůtí prsa omyjeme, osušíme, vložíme do hrnce, zalijeme do výšky masa domácím kuřecím vývarem a suchým bílým vínem Chardonnay, přidáme citronovou šťávu z poloviny citronu, jeden bobkový list a přivedeme do varu. Přikryté dusíme na mírném plameni asi 15 minut a potom necháme mírně vychladnout

  2. Mezitím očistíme a pokrájíme na drobné kousky mrkev, celer a petrželový kořen. Očištěnou cibuli pokrájíme na jemno, petrželovou nať posekáme a čerstvé žampiony pokrájíme na plátky. Krůtí prsa vybereme a pokrájíme na kostky o velikosti asi 2 x 2 cm. Krůtí vývar přecedíme a bobkový list odstraníme

  3. Na másle orestujeme cibuli do sklovata, opražíme kořenovou zeleninu, zasypeme moukou a za stálého míchání krátce opražíme. Přilijeme sladkou smetanu a povaříme asi 10 minut na hustou omáčku. Zalijeme přecezeným krůtím vývarem, vložíme udušené krůtí maso, plátky žampionů a povaříme ještě 2 - 3 minuty. Dochutíme solí, cukrem, mletým bílým pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem podle chuti

  4. Frikasé z krůtích prsou, zeleniny a žampionů servírujeme horké s dušenou rýží anebo těstovinami podle vlastního výběru. Pokrm posypeme nasekanou petrželovou natí a podáváme s jemným zeleným listovým salátem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!