Jehněčí frikasé na smetaně s brusinkami recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

1 špetka sůl
1 ks cibule
2 ks mrkev
1 ks petržel
2 lžíce slunečnicový olej
2 lžíce hladká mouka
250 ml smetana ke šlehání
150 g uzený bůček
1 sklenice zavařené brusinky
700 g jehněčí maso
1 hrst zelené bylinky
2 lžičky směs koření na divočinu
1 plátek studené máslo

Postup přípravy receptu

  1. Jehněčí maso (hodí se plec, ořech, kýta) nakrájíme na menší kousky, uzený bůček na malé kostičky, cibuli najemno, kořenovou zeleninu očistíme a také nakrájíme na kostky

  2. Do hrnce dáme trochu oleje, rozpálíme, zarestujeme maso ze všech stran, aby se zatáhlo a vyndáme na talíř. Do stejného hrnce dáme zarestovat uzený bůček (nebo slaninu), kořenovou zeleninu, po chvíli i cibulku. Přidáme zpět zatažené maso, bylinky, okořeníme směsí oblíbeného koření (hodí se koření na divočinu, jalovec, atd.), lehce osolíme a podlijeme vodou tak, aby ještě vyčnívaly špičky zeleniny a masa. Přikryjeme poklicí a dusíme na nejmírnějším plameni doměkka, v klasickém hrnci cca 3 hodiny, v tlakovém hrnci přibližně polovinu času

  3. Následně v misce důkladně metličkou rozmícháme trošku hladké mouky ve smetaně, lijeme do vroucí omáčky (nyní zvedneme plamen tak, aby omáčka probublávala), mícháme a řádně provaříme za občasného míchání cca 10 minut. Přidáme také dvě lžíce brusinek ze skleničky. Odstavíme z plotny a vmícháme plátek studeného másla. Ochutnáme, případně doladíme dle vlastní chuti přidáním koření či soli

  4. Jehněčí frikasé podáváme s oblíbenou přílohou, například s domácím knedlíkem. Na talíři ještě dozdobíme brusinkami a nasekanými zelenými bylinkami.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!