Jehněčí frikasé na smetaně s brusinkami recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 1 ks cibule 2 ks mrkev 1 ks petržel 2 lžíce slunečnicový olej 2 lžíce hladká mouka 250 ml smetana ke šlehání 150 g uzený bůček 1 sklenice zavařené brusinky 700 g jehněčí maso 1 hrst zelené bylinky 2 lžičky směs koření na divočinu 1 plátek studené máslo
Postup Jehněčí frikasé na smetaně s brusinkami
Postup přípravy receptu
-
Jehněčí maso (hodí se plec, ořech, kýta) nakrájíme na menší kousky, uzený bůček na malé kostičky, cibuli najemno, kořenovou zeleninu očistíme a také nakrájíme na kostky
Do hrnce dáme trochu oleje, rozpálíme, zarestujeme maso ze všech stran, aby se zatáhlo a vyndáme na talíř. Do stejného hrnce dáme zarestovat uzený bůček (nebo slaninu), kořenovou zeleninu, po chvíli i cibulku. Přidáme zpět zatažené maso, bylinky, okořeníme směsí oblíbeného koření (hodí se koření na divočinu, jalovec, atd.), lehce osolíme a podlijeme vodou tak, aby ještě vyčnívaly špičky zeleniny a masa. Přikryjeme poklicí a dusíme na nejmírnějším plameni doměkka, v klasickém hrnci cca 3 hodiny, v tlakovém hrnci přibližně polovinu času
Následně v misce důkladně metličkou rozmícháme trošku hladké mouky ve smetaně, lijeme do vroucí omáčky (nyní zvedneme plamen tak, aby omáčka probublávala), mícháme a řádně provaříme za občasného míchání cca 10 minut. Přidáme také dvě lžíce brusinek ze skleničky. Odstavíme z plotny a vmícháme plátek studeného másla. Ochutnáme, případně doladíme dle vlastní chuti přidáním koření či soli
Jehněčí frikasé podáváme s oblíbenou přílohou, například s domácím knedlíkem. Na talíři ještě dozdobíme brusinkami a nasekanými zelenými bylinkami.