Fazolová polévka se špekáčkem recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 5 dkg slanina 2 lžíce olej 2 ks brambory 3 lžíce hladká mouka 1 kostka zeleninový bujon 1 konzerva sterilované fazole 20 dkg mražená nebo čerstvá zelenina 1 ks špekáček nebo uzené maso podle chuti sůl polévkové koření mletá sladká paprika nebo chilli
Postup Fazolová polévka se špekáčkem recept
Postup přípravy receptu
-
Na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a slaninu, zahustíme moukou a zalijeme asi 0,5 l vody. Přidáme fazole z konzervy i s nálevem, zeleninu, bujon a na kostičky nakrájené a předem oloupané brambory. Přidáme vodu a vaříme.
Když je zelenina měkká, přidáme na kostičky nakrájený špekáček a dochutíme solí a polévkovým kořením. V létě můžeme přidat i libeček. Je-li třeba, polévku zahustíme moukou rozmíchanou v troše vody, můžeme přidat sladkou papriku nebo chilli, kdo raději ostřejší. Znovu povaříme.
Hotovou fazolovou polévku se špekáčkem podáváme s pečivem.
Když se vynechá slanina a špekáček, pak lze fazolovou polévku doporučit i vegetariánům.