Fajitas recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

náplň
3-4 stroužky česnek
3 lžičky sůl
1 ks paprika
1 ks cibule
4 ks rajče
100 g čedar
0 kg hovězí maso
1 balení měkký tvaroh
1 plechovka červené fazole
0 ks salátová okurka
směs
1 lžička chilli
0 lžiček mletý kmín
1 lžíce kukuřičný škrob
0 lžiček kayenský pepř
2 lžičky mletá sladká paprika
0 lžiček česnekový prášek
1 lžička bílý cukr
příloha
4 ks tortilla

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravíme maso. Ve skutečnosti by mělo být z hovězího pupku, ale jiný druh masa asi nebude vadit. Stačí klidně i kuřecí prsa. Maso naložíme do směsi koření, soli a olivového oleje. Maso necháme uležet asi hodinu nebo dvě - podle mě to tak stačí. Směs koření se dá koupit už namixovaná, případně si ji můžeme namíchat sami.

  2. Na směs koření smícháme 1/2 lžičky česnekového prášku, 1/4 lžičky kayenského pepře, 1/2 lžičky mletého kmínu, 1 lžíci kukuřičného škrobu, 1 lžičku chilli, 2 lžičky mleté papriky a 1 lžičku bílého cukru.

  3. Dále si připravíme fazolovou pastu. Do kastrůlku vysypeme červené fazole ve slaném nálevu a přivedeme je k varu. Přidáme rozmačkaný česnek a sůl podle chuti, na jednu plechovku dávám 3 - 4 stroužky česneku. Postupně se snažíme vidličkou fazole rozmačkávat, až z fazolí vznikne taková pasta.

  4. V průběhu vaření fazolí si připravíme zeleninu. Cibuli nakrájíme nahrubo, červenou papriku a salátovou okurku na drobné kostičky, rajčata a červenou papriku na drobné kousky. Vše v podstatě nakrájíme tak, aby kousky nebyly příliš velké, aby nám nevadily při balení tortilly, ale ne zase moc malé, aby bylo do čeho kousnout.

  5. Další ingredienci připravíme zvlášť do misek. Čedar nastrouháme do misky a do další misky připravíme měkký tvaroh nebo zakysanou smetanu. Já považuji měkký tvaroh rozmíchaný s trochou mléka a soli jako nejlepší volbu.

  6. Když máme ingredience v miskách, tak připravujeme maso, zdatnější to zvládají během přípravy zeleniny. Naložené maso v celku dáme na gril či pánev. Když je maso hotové, tak teprve teď ho nakrájíme na malé nudličky cca 2 - 3 cm x 0,5 - 1 cm a nasypeme do misky nebo kastrůlku, maso můžeme nechat i na prkénku. Nejlepší je dávat maso do něčeho horkého, aby maso bylo dlouho horké a mohl se na něm roztéci sýr.

  7. Veškeré ingredience připravíme na stůl a v mikrovlnné troubě rozehřejeme toritilly. Já je předtím lehce zvlhčím vodou, jsou pak měkčí. Každý pak může vkládat ingredience podle svého uvážení.

  8. Doporučuji tento postup: Fazolová pasta se namaže v úzkém proužku v první třetině tortilly. Nasypeme na to maso, hned přidáme nastrouhaný sýr a dále následuje zelenina (cibule, rajčata, okurka, paprika) a nakonec přidáme měkký tvaroh. Potom se tortilla sroluje a fajitas se může jíst.

  9. Fajitas podáváme jako výborný hlavní chod k různým příležitostem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!