Dýňový koláč se slaným karamelem recept

Apetit Recepty dezerty

Suroviny na recept

100 g máslo
140 g máslo
2 lžíce kakao
2 ks žloutek
350 ml mléko
1/4 šálku voda
250 g tvaroh
1,5 šálek cukr krystal
1 lžička mletá skořice
100 g hladká mouka
1 lžíce citronová šťáva
1 šálek smetana ke šlehání
100 g lískové ořechy
1/2 lžičky mletý zázvor
70 g třtinový cukr
1/2 lžičky perníkové koření
1 balení vanilkový pudinkový prášek
200 g dýňové pyré
200 g krémový čerstvý sýr
1 lžička růžová himalájská sůl

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve rozmixujeme lískové oříšky na jemno, v misce smícháme s moukou (lze použít i jakoukoliv bezlepkovou nebo špaldovou) a cukrem (také lze nahradit jakýmkoliv oblíbeným sladidlem, případně i vynechat), přidáme na malé kostky nakrájené studené máslo a konečky prstů vytvoříme drobenku. Přidáme žloutky, kakao a vytvoříme těsto

  2. Vytvarujeme dno koláče rovnou v připravené dortové formě, nejlépe vyloženou pečícím papírem. Dáme péct do vyhřáté trouby na 175 °C na cca 12 minut. Necháme vychladnout a mezitím si připravíme náplň

  3. Pudink uvaříme podle návodu, ale jen z 350 ml mléka, necháme vychladnout, poté vyšleháme s tvarohem, krémovým čerstvým sýrem a máslem, případně ochutnáme a dosladíme podle své chuti. Větší část krému natřeme na korpus, do zbytku přimícháme dýňové pyré a koření, navrstvíme na bílý krém a dáme chladit do lednice

  4. Dýňové pyré je vhodné připravit si předem, jen jednoduše rozřízneme malou dýni napůl (hokaido, muškátovou nebo máslovou), vydlabeme semínka, otočíme řezem dolů a pečeme na plechu s pečícím papírem cca 45 minut na 175 °C, dužinu poté vydlabeme lžicí a rozmixujeme

  5. Na přípravu slaného karamelu si dáme do vysokého hrnce cukr, vodu a citron, promícháme a poté již bez míchání necháme vařit. Jakmile se začne měnit barva, opět začneme míchat, až dosáhneme jantarové barvy, tak odstavíme, opatrně přimícháme smetanu, dáme zpět na horkou plotnu a vaříme cca 5 minut a vmícháme také lžičku růžové himalájské soli (případně klasickou mořskou). Slaný karamel odstavíme, po zchladnutí nalijeme na dýňový koláč a necháme vychladit, nejlépe do druhého dne, případně dáme ztuhnout do mrazáku

  6. Dýňový koláč se slaným karamelem můžeme ozdobit pekanovými ořechy.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!