Dýňový koláč se slaným karamelem recept
Apetit Recepty dezertySuroviny na recept
- 100 g máslo 140 g máslo 2 lžíce kakao 2 ks žloutek 350 ml mléko 1/4 šálku voda 250 g tvaroh 1,5 šálek cukr krystal 1 lžička mletá skořice 100 g hladká mouka 1 lžíce citronová šťáva 1 šálek smetana ke šlehání 100 g lískové ořechy 1/2 lžičky mletý zázvor 70 g třtinový cukr 1/2 lžičky perníkové koření 1 balení vanilkový pudinkový prášek 200 g dýňové pyré 200 g krémový čerstvý sýr 1 lžička růžová himalájská sůl
Postup Dýňový koláč se slaným karamelem
Postup přípravy receptu
-
Nejprve rozmixujeme lískové oříšky na jemno, v misce smícháme s moukou (lze použít i jakoukoliv bezlepkovou nebo špaldovou) a cukrem (také lze nahradit jakýmkoliv oblíbeným sladidlem, případně i vynechat), přidáme na malé kostky nakrájené studené máslo a konečky prstů vytvoříme drobenku. Přidáme žloutky, kakao a vytvoříme těsto
Vytvarujeme dno koláče rovnou v připravené dortové formě, nejlépe vyloženou pečícím papírem. Dáme péct do vyhřáté trouby na 175 °C na cca 12 minut. Necháme vychladnout a mezitím si připravíme náplň
Pudink uvaříme podle návodu, ale jen z 350 ml mléka, necháme vychladnout, poté vyšleháme s tvarohem, krémovým čerstvým sýrem a máslem, případně ochutnáme a dosladíme podle své chuti. Větší část krému natřeme na korpus, do zbytku přimícháme dýňové pyré a koření, navrstvíme na bílý krém a dáme chladit do lednice
Dýňové pyré je vhodné připravit si předem, jen jednoduše rozřízneme malou dýni napůl (hokaido, muškátovou nebo máslovou), vydlabeme semínka, otočíme řezem dolů a pečeme na plechu s pečícím papírem cca 45 minut na 175 °C, dužinu poté vydlabeme lžicí a rozmixujeme
Na přípravu slaného karamelu si dáme do vysokého hrnce cukr, vodu a citron, promícháme a poté již bez míchání necháme vařit. Jakmile se začne měnit barva, opět začneme míchat, až dosáhneme jantarové barvy, tak odstavíme, opatrně přimícháme smetanu, dáme zpět na horkou plotnu a vaříme cca 5 minut a vmícháme také lžičku růžové himalájské soli (případně klasickou mořskou). Slaný karamel odstavíme, po zchladnutí nalijeme na dýňový koláč a necháme vychladit, nejlépe do druhého dne, případně dáme ztuhnout do mrazáku
Dýňový koláč se slaným karamelem můžeme ozdobit pekanovými ořechy.