Dýňový džem se skořicí recept

Apetit Recepty chuťovky

Suroviny na recept

1 ks citron
1 kg cukr krupice
1,2 kg dýně
5 - 6 lžiček mletá skořice
1 balíček celá skořice

Postup přípravy receptu

  1. Dýni omyjeme, odkrojíme stopku, rozpůlíme a vydlabeme. Dýni nakrájíme na menší kousky

  2. Nakrájenou dýni dáme do širšího hrnce, přidáme špetku soli, celou skořici a zalijeme asi 1,3 l vody. Dýni vaříme 20 minut doměkka. Voda se nám částečně vypaří

  3. Mezitím z citronu vymačkáme šťávu

  4. Z uvařené dýně vyndáme skořici. Dýni rozmačkáme vidličkou nebo šťouchadlem na brambory. Pokud chceme mít džem hladký, použijeme mixér. Jinak ale necháme v džemu vyznít kousky. K dýni přidáme větší část cukru, citronovou šťávu a dále vaříme a mícháme, dokud se cukr nerozpustí

  5. Hotový džem ochutnáme a podle chuti ještě doladíme cukrem. Nakonec vmícháme mletou skořici

  6. Zkontrolujeme, zda džem houstne. Dáme lžičku džemu na talířek a počkáme, jestli zatuhne. Pokud ne, ještě povaříme

  7. Horký dýňový džem plníme do čistých a vypařených sklenic. Dýňový džem skladujeme v chladu a po otevření sklenice v ledničce

  8. Dýňový džem se skvěle hodí ke krémovým sýrům společně s crackery, bílému jogurtu, studenému krůtímu masu a paštice. Ale dá se použít i k plnění moučníků a dezertů.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!