Vepřová líčka na kořenové zelenině recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- sůl 1/4 ks celer 1 ks mrkev 1 ks petržel 250 ml červené víno 300 ml rajčatová šťáva 500 ml hovězí vývar 2 lžíce vepřové sádlo 800 g vepřová líčka
Postup Vepřová líčka na kořenové zelenině
Postup přípravy receptu
-
Vepřová líčka očistíme, odblaníme a osušíme. Kořenovou zeleninu (petržel, mrkev a celer) oloupeme, omyjeme a nakrájíme na malé kostky. Očištěnou cibuli nakrájíme na jemno
Líčka zprudka opečeme po obou stranách na rozpáleném sádle a vyndáme na talíř. Ve výpeku orestujeme cibuli do zesklovatění, přidáme kořenovou zeleninu a necháme zkaramelizovat, přilijeme červené víno a prudkým varem necháme odpařit. Přilijeme rajčatovou šťávu (nejlépe domácí) a horký hovězí vývar, přivedeme k varu, vložíme opečená líčka a dusíme pod pokličkou na středním plameni do změknutí. Podle potřeby podléváme malým množstvím horkého vývaru
Líčka opět vyjmeme, šťávu rozmixujeme do hladké konzistence pomocí tyčového mixéru, líčka vložíme zpět a ještě krátce povaříme. Ochutnáme a podle potřeby dosolíme, ale opatrně, vývar bývá dost slaný
Vepřová líčka na kořenové zelenině servírujeme s bramborovou kaší, líčka pokrájíme na plátky a položíme na omáčku. Jde o velmi chutné a šťavnaté jídlo, které je neskutečnou delikatesou.