Vepřová líčka na zázvoru s bramborovými placičkami a pečenou zeleninou recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- sůl 5 ks vejce 0,5 kg cibule tymián 1 snítka tymián 200 g petržel 100 g rajčatový protlak 200 g fenykl bylinky 100 g med divoké koření 0,5 l bílé víno 100 ml olivový olej 100 g čerstvý zázvor 300 g polohrubá mouka 1 lžíce římský kmín 200 g hnědý cukr 1,5 kg kořenová zelenina 1 l vepřový vývar 1 kg vařené brambory 200 g červená řepa 200 g řapíkatý celer mletý černý pepř 200 g vepřové sádlo 0,5 kg vepřové sádlo 1,5 kg vepřová líčka 400 g červená a žlutá mrkev
Postup Vepřová líčka na zázvoru s bramborovými placičkami a pečenou zeleninou
Postup přípravy receptu
-
Vepřová líčka očistíme, omyjeme a den předem nasolíme. Druhý den líčka opláchneme a zprudka opečeme na vepřovém sádle dohněda. Líčka vyjmeme, vložíme kořenovou zeleninu (celer, mrkev, petržel), koření, bylinky a opékáme dohněda
Přidáme rajčatový protlak, orestujeme a přilijeme bíle víno. Zredukujeme, přidáme zázvor, med a vepřový vývar, líčka a přiklopíme. Táhneme nejlépe celou noc v troubě vyhřáté na 120 °C. Měkké maso vyjmeme a nakrájíme. Scezenou šťávu zredukujeme na potřebnou hustotu
Uvařené brambory nastrouháme nahrubo, lehce promícháme s moukou, kořením a vejci. Rukou vytvoříme menší placičky a smažíme na rozpáleném sádle dokřupava
Oloupanou a očištěnou zeleninu (řapíkatý celer, červenou řepu, mrkev, petržel, fenykl) nakrájíme na stejnoměrné větší kousky. Přidáme ostatní přísady a zprudka pečeme v rozpálené troubě
Vepřová líčka na zázvoru s bramborovými placičkami a pečenou zeleninou podáváme jako vydatný oběd nebo večeři.