Dýňovo-mrkvová polévka s tymiánem recept

Apetit Recepty polévky

Suroviny na recept

1 - 2 stroužky česnek
2 špetky sůl
2 lžíce máslo
1 ks cibule
1 - 2 snítky tymián
1,5 l voda
4 - 5 ks karotka
2 ks mrkev
1 - 2 lístky bobkový list
1 - 2 špetky mletá skořice
1 špetka muškátový oříšek
1 - 2 špetky drcený kmín
mletý barevný pepř
1 ks dýně hokaido

Postup přípravy receptu

  1. Dýni omyjeme, rozkrojíme a vydlabeme. Nakrájíme ji na menší kostky, stejně tak oškrábanou mrkev. Dýni použijeme menší, mrkev střední velikosti. Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo, česnek oloupeme

  2. Ve velkém hrnci rozehřejeme máslo a cibulku na něm osmahneme. Přidáme česnek, dýni a mrkev a za častého míchání necháme krátce orestovat a rozvonět. Zasypeme mletou skořicí, opět orestujeme, zalijeme vodou a přidáme veškeré další koření, bylinky a sůl. Povaříme cca 15 minut do změknutí zeleniny. Poté vyndáme bobkový list a tyčovým mixérem polévku rozmixujeme

  3. Ve vedlejším kastrolku si povaříme mrkev nakrájenou nadrobno. Stačí 5 minut, aby byla na skus. Psáno jako příloha. Tuto mrkev po uvaření scedíme a vmícháme do rozmixované polévky. Nakonec dochutíme tymiánem, podle potřeby osolíme, opepříme a promícháme

  4. Dýňovo-mrkvová polévka s tymiánem chutná samotná, ale kdo potřebuje, doplní ji krutonky, nebo přikusuje bílou bagetku.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!