Jidáše recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 150 g máslo 2 ks žloutek bílek mandle hřebíček 20 g droždí 100 g med 500 g polohrubá mouka 200 ml polotučné mléko
Postup Jidáše
Postup přípravy receptu
-
Droždí rozmícháme ve vlažném mléce, přidáme žloutky, med, prosátou mouku a sůl. Dál přidáme rozpuštěné máslo a směs vypracujeme ve vláčné jednolité těsto, dokud se nezačne odlepovat od stran mísy a není krásně hladké
Hotové těsto na jidáše necháme hodinu v teple kynout, poté propracujeme a rozdělíme na 18 menších kousků. Z každého vytvoříme uzlík
Poznámka: Protože se někde jidášům říká ptáčky, můžeme je také dozdobit hřebíčky, které do těsta zapícháme jako očička a mandlemi
Vykynuté jidáše potřeme rozšlehaným vajíčkem nebo bílky a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C, dokud nejsou krásně zlaté
Zdroj: Eklasa.cz