Jidáše recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 špetka sůl
150 g máslo
2 ks žloutek
bílek
mandle
hřebíček
20 g droždí
100 g med
500 g polohrubá mouka
200 ml polotučné mléko

Postup přípravy receptu

  1. Droždí rozmícháme ve vlažném mléce, přidáme žloutky, med, prosátou mouku a sůl. Dál přidáme rozpuštěné máslo a směs vypracujeme ve vláčné jednolité těsto, dokud se nezačne odlepovat od stran mísy a není krásně hladké

  2. Hotové těsto na jidáše necháme hodinu v teple kynout, poté propracujeme a rozdělíme na 18 menších kousků. Z každého vytvoříme uzlík

  3. Poznámka: Protože se někde jidášům říká ptáčky, můžeme je také dozdobit hřebíčky, které do těsta zapícháme jako očička a mandlemi

  4. Vykynuté jidáše potřeme rozšlehaným vajíčkem nebo bílky a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C, dokud nejsou krásně zlaté

  5. Zdroj: Eklasa.cz


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!