Dýňová omáčka se zeleninou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 ks cibule
80 dkg dýně
0 l zeleninový vývar
1 kelímek smetana ke šlehání
40 dkg zeleninová směs
0 lžiček country koření
podle chuti
sůl
kardamon
masox
muškátový oříšek
kari koření
mletý černý pepř
podle potřeby
hladká mouka

Postup přípravy receptu

  1. Do málo osoleného zeleninového vývaru dáme uvařit doměkka nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájenou dýni. Můžeme povařit i s country kořením. Po povaření hodně zahustíme moukou, přidáme buď kari nebo kardamon s muškátovým oříškem a pepřem a na chvíli odstavíme, aby to trochu zchladlo.

  2. Zatím povaříme v mírně osolené vodě zmraženou zeleninovou směs, třeba Královskou směs či Směs s brokolicí.

  3. Dýni v hrnci pořádně umixujeme a vmícháme do ní smetanu. Ochutnáme a dochutíme třeba solí či zeleninovým masoxem, jak je každému libo. Až na malé množství slijeme vodu ze zeleniny a vmícháme zeleninu do omáčky. Za chvilku znovu ochutnáme a popřípadě dosolíme a podáváme.

  4. Pro domácnosti, kde se vaří i z masa, je na vaření dýně možné použít zbytky vývaru z masa z předchozího dne. Nebojte se ani uzeného vývaru, mile mě překvapil. Pozor, při vaření dýně si nic nezacákejte, hodně barví.

  5. Dýňovou omáčku se zeleninou a rýží podáváme s rýží nebo pro zpestření chuti s čočkou na kyselo či bílými fazolemi, trochu ostřeji upravenými.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!