Dušený králík se zeleninou a polentou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

5 kg králík
marináda
2 stroužky česnek
1 ks cibule
1 ks celer
2 větvičky tymián
1 ks mrkev
4 ks hřebíček
4 lístky šalvěj
2 lístky bobkový list
5 kuliček celý pepř
1 l suché červené víno
2 snítky čerstvá petrželka
2 větvičky čerstvý rozmarýn
podle potřeby
olej
hladká mouka
podle chuti
sůl
mletý pepř
příloha
2 l voda
1 lžíce olivový olej
500 g kukuřičná mouka na polentu

Postup přípravy receptu

  1. Králíkovi odřízneme hlavu, vybereme vnitřnosti, zbavíme ho tuku. Králíka nakrájíme na menší kousky, které důkladně umyjeme a osušíme kuchyňskou utěrkou

  2. Králičí kousky vložíme do mísy, přidáme oloupanou cibuli nakrájenou na kousky (trochu si odložíme), mrkev a celer nakrájené na slabá kolečka. Přidáme prolisovaný česnek, rozmarýn, tymián, hřebíček, zrnka pepře, šalvěj, petrželku a bobkový list. Základ králíka ponoříme do červeného vína, posypeme solí a přikryjeme transparentní folií nebo poklicí. Takto naloženého králíka musíme nechat marinovat minimálně 12 hodin (maximálně 24 hodin) v lednici.

  3. Po uplynutí marinování králičí kousky důkladně osušíme a uložíme do sáčku s hladkou mouku, kterým řádně zatřeseme. Kousky musí být obalené ze všech stran.

  4. Na pánvi na olivovém oleji osmahneme zbytek nakrájené cibule. Smažíme alespoň 10 minut na pomalém ohni.

  5. Osmaženou cibuli přendáme do hrnce, vložíme kousky obaleného králíka a restujeme dozlatova z obou stran. Ke králičím kouskům přidáme odkapanou zeleninu z marinády a restujeme asi 5 minut. Občas promícháme. Po 5 minutách králičí maso se zeleninou podlijeme zbytkem marinády - vína, mělo by být vše pokryté. Králíka se zeleninou vaříme přikryté na pomalém ohni 50 - 60 minut. Občas promícháme.

  6. Připravíme si polentu. Asi 2 litry vody uvedeme k varu. Jakmile začne voda vřít osolíme a přidáme olivový olej. Odendáme z ohně a přidáváme velmi pomalu kukuřičnou mouku, mícháme a opět dáme na plotnu. Za stálého míchání vařečkou mícháme, dokud se polenta neprovaří.

  7. Hotovou polentu přendáme do vymazané čtyřhranné mísy. Vychladlou polentu převrátíme a nakrájíme na plátky jako knedlíky. Komu chutná, může polentu i ogrilovat.

  8. Vrátíme se ke králíkovi. Odendáme poklici, ochutíme solí a pepřem. Králičí kousky vyjmeme, vložíme do nádobky, abychom je udržovali v teple.

  9. Zeleninu s vínem, kde jsme vařili králíka, ručním mixerem rozmixujeme, záleží na nás, zda krém chceme hustější či řidší. Do krému přidáme odložené kousky králíka a provaříme ještě jednou 5 minut.

  10. Dušeného králíka rozdělíme na talíře, přidáme plátky polenty a podlijeme zeleninovým krémem. Dušeného králíka se zeleninou a polentou podáváme jako hlavní sytý chod.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!