Pečené francouzské kuře na másle a víně s pečenými houbami recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

80 g čerstvé máslo
4 špetky mořská sůl
2 špetky čerstvě mletý černý pepř
2 lžíce čerstvá petrželová nať
200 ml polosuché bílé víno Chardonnay
300 g čerstvé houby kuřátka
600 g francouzské kukuřičné kuře

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme si francouzské kuře krmené kukuřicí. Kuře očistíme od nepotřebných častí a pokrájíme na porce. Maso z takového kuřete je jemné a má vynikající chuť. Maso se po upečení neodděluje od kosti jako maso našich kuřat koupených běžně v obchodě. A rozhodně nemá chuť rybí moučky z krmných směsí, kterou jsou tato naše kuřata dokrmovaná pro rychlejší růst a velikost. Francouzské kuře se dá koupit za přijatelnou cenu v některých hypermarketech - jeho kvalita je prvotřídní

  2. Stehna a prsa i s křídlem omyjeme, osušíme papírovou kuchyňskou utěrkou a vložíme do pekáčku. Kuře pořádně osolíme. Kuře má silnou vrstvu skvělého masa, pozor, aby se ochutilo celé. Kuře potom jemně okořeníme čerstvě mletým černým pepřem

  3. Kuřátka omyjeme pod tekoucí studenou vodou, abychom je zbavili nečistot a necháme je pořádně odkapat na cedníku. Kuřátka přidáme ke kuřeti do pekáčku. Dále si připravíme bílé víno Chardonnay a kuře jím podlijeme. Na vrch dáme čerstvé změklé máslo a pekáč přikryjeme alobalem

  4. Kuře s kuřátky vložíme péct do trouby. Pečeme 45 minut přikryté při teplotě 180 °C za přelévaní chutným výpekem. Potom odstraníme alobal a asi 15 minut dopékáme, aby kůžička kuřete byla pěkně dokřupava. Během pečení se uvolní mnoho vynikající voňavé šťávy a kuřátka změknou a krásně se upečou. Kuřátka jsou tužší houby, ale pečení jim nevadí, naopak prospěje, nádherně provoní a ochutí celé jídlo

  5. Pečené francouzské kuře na másle a víně s pečenými houbami podáváme s dušenou rýží a jemným křupavým hlávkovým salátem. Přidáme upečená kuřátka, která hojně posypeme čerstvou petrželovou natí a podlijeme vynikající voňavou šťávou. Jemné bílé maso převzalo skvělou chuť vína, másla a kuřátek. Je to jedním slovem delikatesa, kterou vám vřele doporučuji připravit

  6. Kuřátka jsou vynikající, masité a příjemně kořeněné houby. Dužina kuřátka má velmi tuhou konzistenci, a proto je i hůře stravitelná. Kuřátka jsou vyhledávanou pochoutkou na západě Evropy, hlavně ve Francii. Kuřátka rostou v mechu nebo mezi listím jak v jehličnatých, tak i v listnatých lesích ve velkých houfech na celém světě. Dají se připravovat na různými způsoby, hmyz je téměř neznehodnocuje a jejich sezóna trvá od května do listopadu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!