Dušené zelí recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

4 lžíce cukr
200 g cibule
2 špetky kmín
300 g jablka
200 ml bílé víno
2 lžíce hladká mouka
400 g křimické kysané zelí
podle potřeby
2 lžíce sádlo

Postup přípravy receptu

  1. Křimické kysané zelí (žádnou napodobeninu) propereme v cedníku kvůli snížení kyselosti a potom zelí vložíme do kastrolu. Vody přidáme tolik, aby zelí bylo ponořené. Přilijeme bílé víno, přisypeme kmín a začneme dusit.

  2. Jak se zelí postupně ohřívá či třeba už i dusí, tak občas zamícháme a k zelí přistrouháme jablka. Následně přisypeme cukr, promícháme a dále dusíme.

  3. Připravíme si rendlík - ideálně se spodkem oblým jako mísa a tak velký, aby se do něj vešlo všechno zelí. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a na sádle osmažíme. Když začne cibule zlátnout, přidáme mouku a zapražíme. Na zápražku vyklopíme zelí z kastrolu a rozmícháme se zápražkou.

  4. Dušené zelí podáváme podle chuti k různým masům a přílohám.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!