Dušené vepřové na koření a rozinkách recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
-
olej
sůl
2 lžíce ocet
1 dl rum
150 g cibule
125 g rozinky
50 g zázvor
mletá skořice
250 ml suché bílé víno
2 lžíce hnědý cukr
1 kg vepřová plec nebo kotleta
podle chuti
3 ks hřebíček
koriandr
muškátový oříšek
muškátový květ
kajenský pepř
Postup Dušené vepřové na koření a rozinkách recept
Postup přípravy receptu
-
Koření vložíme do hmoždíře a vše rozdrtíme na jemný prášek.
Maso nakrájíme na kousky a vložíme do mísy. Maso posypeme směsí koření, pokapeme olejem a pořádně promícháme. Necháme 15 minut proležet.
Rozinky namočíme do vlažné vody a zázvor očistíme a nastrouháme. Nakrájíme si cibuli nadrobno.
Rozehřejeme hrnec, přidáme olej a zprudka opečeme naložené maso. Pak posypeme cukrem. Když cukr zkaramelizuje, přidáme ocet. Po odpaření octu přidáme zázvor, cibuli, rozinky, ruma a bílé víno. Vše zalijeme 0,8 l vody.
Maso osolíme, zamícháme a přikryjeme pokličkou. Na mírném ohni dusíme 1 až 2 hodiny. Občas podléváme vodou. Podle masa můžeme dobu dušení zkrátit.
Hotové měkké maso podáváme s rýží.