Dušené brambory s hráškem recept
Apetit Recepty přílohySuroviny na recept
- 100 g hrášek 2 stroužky česnek 2 lžíce olej sůl 500 g brambory 1/4 lžičky mletý koriandr 1/4 lžičky mletý zázvor čerstvá petrželka 1 ks cibule (malá) 1/2 lžičky mletá kurkuma 1/4 lžičky celý bílý pepř 1 ks červená feferonka 70 ml voda nebo zeleninový vývar 1 lžička hořčicová semínka
Postup Dušené brambory s hráškem
Postup přípravy receptu
-
Brambory uvaříme ve slupce téměř doměkka a poté je oloupeme a nakrájíme na větší kousky. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno. Feferonku zbavíme semínek a dužinu nakrájíme na malé kousíčky. Oloupaný česnek nasekáme najemno
V hluboké pánvi na rozehřátém oleji opékáme hořčicová semínka a kuličky bílého pepře, dokud se nerozvoní a nezačnou praskat. Pak vmícháme feferonku, cibuli a česnek a vše za občasného míchání zvolna orestujeme do zesklovatění
K tomuto základu přidáme brambory a hrášek, vše ochutíme solí, koriandrem, kurkumou a zázvorem, podlijeme vodou a zakryté zvolna podusíme asi 10 minut. Pak pokrm odkryjeme, teplou zvýšíme, vše důkladně promícháme a vaříme ještě přibližně asi 5 minut, dokud se tekutina téměř neodpaří. Pak směs odstavíme z tepla, vmícháme čerstvou nasekanou petrželku nebo koriandr a pánev asi na 5 minut zakryjeme, aby se chutě prolnuly
Dušené brambory s hráškem a kořením nejlépe chutnají ke grilovaným rybám nebo i jiným masům. Můžeme je však podávat i samostatně s listovým salátem.