Drobenkový švestkový koláč recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

210 g máslo
3 ks žloutek
4 - 5 lžic rozinky
450 g švestky
300 g hladká mouka
tuk na vymazání
70 g vlašské ořechy
2 špetky mleté nové koření
javorový sirup
210 g třtinový cukr
3 lžíce třtinový cukr
mouka na vysypání

Postup přípravy receptu

  1. Máslo nakrájíme na kousky a necháme změknout. Švestky omyjeme, rozpůlíme, vyjmeme pecky a půlky ještě rozpůlíme. Rozinky spaříme a necháme okapat. Ořechy nasekáme

  2. Mouku s cukrem, máslem a žloutky vypracujeme v drobenkové těsto. Zabalíme jej fólie a dáme asi na 30 minut do chladničky. Těsto je na formu o průměru 26 cm

  3. Pak si předehřejeme troubu na 200 - 210 °C. Těsto vyjmeme, vtlačíme do vymazané a vysypané formy, abychom měli trochu vyšší okraje (asi jen 1 cm), do těsta jemně ozdobně vtlačíme čtvrtky švestek. Koláč zaprášíme novým kořením, posypeme oříšky, rozinkami, cukrem a zakápneme sirupem. Drobenkový švestkový koláč vložíme do trouby a pečeme asi 15 - 20 minut nebo až kraje zezlátnou. Důležité je koláč vytáhnout včas, protože ovoce pak pustí šťávu a koláč už nejde pořádně dopéct. V tom případě vezmeme trochu vody, rozmícháme v něm solamyl, vlijeme do koláče a krátce zapečeme, až se solamyl rozpeče

  4. Upečený drobenkový švestkový koláč necháme trochu vychladit, pokapeme rozehřátým medem a můžeme podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!