Dort s krémem a vůní griotky recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
-
těsto
1 špetka sůl
6 ks vejce
250 g máslo
2 g prášek do pečiva
100 g cukr moučka
250 g hladká mouka
100 g bílá čokoláda
50 g mléčná čokoláda
krém
4 ks vejce
150 g cukr moučka
500 g mascarpone
6 lžic griotka
na ozdobu
1 hrnek smetana
1 lžíce vanilka
80 g pistácie
200 g marcipánová srdíčka
podle potřeby
tuk na vymazání
mouka na vysypání
náplň
720 ml třešňový kompot
150 g třešňové želé
Postup Dort s krémem a vůní griotky recept
Postup přípravy receptu
-
Bílou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Bílou rozpuštěnou čokoládu promícháme s nastrouhanou mléčnou nebo kvalitní hořkou čokoládou.
Měkké máslo utřeme se solí a cukrem. Cukr musí být dobře rozetřený. Při šlehání přidáváme žloutky postupně po jednom a šleháme do nadýchané pěny, alespoň 10 minut. Přidáme promíchané čokolády a prosetou mouku s práškem do pečiva. Nakonec nejlépe ručně jemně přimícháme sníh z našlehaných bílků.
Elektrickou troubu zapneme na 180 °C. Těsto uhladíme do tukem vymazané a moukou vysypané formy a pečeme dozlatova.
Krém připravíme z mascarpone, který vyšleháme s griotkou, cukrem a čerstvými žloutky. Krém vznikne pěkně hladký. Třešňové želé připravíme podle návodu na obale. Třešně z kompotu necháme odkapat.
Vychladlý upečený korpus rozřízneme na 3 díly. První díl korpusu potřeme třešňovým želé a na želé upravíme třešně. Na třešně naneseme část krému. První korpus uzavřeme druhým dílem korpusu a jemně přitiskneme. Na druhý přitisknutý korpus potřeme opět želé a naneseme druhou část krému. Naposledy uzavřeme třetím dílem korpusu.
Na výzdobu vyšleháme smetanu s vanilkou a dort ozdobíme podle naší fantazie marcipánem a nasekanými pistáciemi. Ozdobený dort vložíme na pár hodin do lednice.
Dort s krémem a vůní griotky můžeme podávat na různých oslavách.