Domácí veka recept
Apetit Recepty přílohySuroviny na recept
- 50 g máslo 1 ks žloutek 25 g droždí 1 lžíce med 500 g hladká mouka 125 ml vlažná voda 125 ml vlažné mléko 1 lžička mořská sůl
Postup Domácí veka
Postup přípravy receptu
-
Zaděláme si klasicky kvásek - smícháme droždí, vlažné mléko, trochu mouky a špetku cukru. Necháme chvíli vykynout
Mouku prosejeme do mísy. Přidáme mořskou sůl, máslo s medem, vodu a kvásek. Ručním šlehačem vyšleháme. Těsto na veku necháme kynout asi půl hodiny
Poté těsto rozdělíme na 2 díly. Z každého dílu vytvoříme veky - budeme tedy mít 2 veky. Domácí veky dáme na plech a necháme kynout ještě půl hodiny. Poté potřeme žloutkem a pečeme při 200 °C asi 15 minut
Upečené domácí veky podáváme podle potřeby nebo fantazie.