Domácí veka recept

Apetit Recepty přílohy

Suroviny na recept

50 g máslo
1 ks žloutek
25 g droždí
1 lžíce med
500 g hladká mouka
125 ml vlažná voda
125 ml vlažné mléko
1 lžička mořská sůl

Postup přípravy receptu

  1. Zaděláme si klasicky kvásek - smícháme droždí, vlažné mléko, trochu mouky a špetku cukru. Necháme chvíli vykynout

  2. Mouku prosejeme do mísy. Přidáme mořskou sůl, máslo s medem, vodu a kvásek. Ručním šlehačem vyšleháme. Těsto na veku necháme kynout asi půl hodiny

  3. Poté těsto rozdělíme na 2 díly. Z každého dílu vytvoříme veky - budeme tedy mít 2 veky. Domácí veky dáme na plech a necháme kynout ještě půl hodiny. Poté potřeme žloutkem a pečeme při 200 °C asi 15 minut

  4. Upečené domácí veky podáváme podle potřeby nebo fantazie.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!