Domácí segedínský guláš recept

Apetit Recepty omáčky

Suroviny na recept

250 g slanina
sůl
500 ml vývar
1 ks brambory
3 ks cibule
1 špetka kmín
1 lžíce sádlo
1 hrst bobkový list
zakysaná smetana
2 lžíce mletá sladká paprika
500 g kysané zelí
houskový knedlík
1 kg vepřová plec bez kosti
200 ml smetana ke šlehání 33%

Postup přípravy receptu

  1. Na sádle v hrnci si osmahneme slaninu, dokud nám nepustí tuk. Slaninu z hrnce vyndáme, na výpečku uděláme cibuli, tu necháme zesklovatět

  2. Mezitím si nakrájíme maso na kostičky. Maso zprudka osmahneme na pánvi, aby se zatáhlo

  3. Do hotové cibule vmícháme papriku. Na mírném ohni, zprudka osmahnutá by mohla zhořknout. Do cibule s paprikou přidáme slaninu a maso, pořádně promícháme a zalijeme vývarem (nebo vodou). Přidáme kmín a bobkový list a necháme aspoň hodinu na mírném ohni vařit, dokud maso nezměkne. Poté přidáme propláchnuté kysané zelí, promícháme a zase necháme vařit na mírném ohni

  4. Mezitím oloupeme a nastrouháme bramboru na jemno a přidáme do guláše. Brambora guláš zahustí, není tak potřeba přidávat jíšku. Nakonec přilijeme smetanu ke šlehání, ještě chvilku necháme vařit a nakonec z guláše vyndáme bobkový list

  5. Segedínský guláš podáváme nejlépe s domácím houskovým knedlíkem a můžeme na talíři dochutit zakysanou smetanou

  6. Segedínský guláš je nejlepší až druhý den, kdy se krásně rozleží.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!