Domácí máslové sušenky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 ks vejce
160 g máslo
1 lžíce rum
1 ks žloutek
1 balíček prášek do pečiva
20 dkg cukr krupice
1 lžíce kysaná smetana
0.5 kg hladká mouka
na potření
1 ks bílek
na ozdobu
1 balíček mandle
podle potřeby
tuk na vymazání

Postup přípravy receptu

  1. Na vál prosejeme mouku s práškem do pečiva a cukr. Rozdrobíme do ní máslo, přidáme rum, žloutek a vejce rozmíchané ve smetaně. Nakonec přidáme najemno nastrouhané upražené mandle nebo oříšky. Ze všech ingrediencí zpracujeme hladké pevné těsto. Těsto na sušenky je možno různě kořenit, například vanilkou, skořicí nebo anýzem. Lze přidat citronovou nebo pomerančovou kůru a místo cukru používáme také med.

  2. Máslové těsto tence rozválíme a vykrajujeme různé tvary sušenek. Můžeme použít různé formičky nebo je krájet nožem či rádýlkem. Můžeme do nich přidávat i nastrouhané oříšky, mandle či kakao.

  3. Plech si vymastíme máslem a sušenky na něj rovnoměrně pokládáme, potřeme je bílkem a zdobíme půlkou mandle. Troubu si předehřejeme a sušenky pečeme tak dlouho, až jejich povrch dostane zlatavou barvu.

  4. Domácí máslové sušenky necháme vychladnout a podle chuti a fantazie je můžeme dozdobit čokoládou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!