Citronovo-pomerančové sušenky recept
Apetit Recepty chuťovkySuroviny na recept
-
1 ks vejce
1/2 ks pomeranč
1/2 ks citron
25 g mandle
100 g cukr moučka
35 g cukr moučka
1 lžička vanilkový cukr
125 g hladká mouka
pomerančová kůra
75 g rostlinný tuk
Postup Citronovo-pomerančové sušenky
Postup přípravy receptu
-
Citron a pomeranč řádně omyjeme. Z pomeranče (škrabkou na brambory) sloupneme tenké vrchní plátky kůry. Nesmějí obsahovat bílou dužinu, byly by hořké. Tyto plátky velice jemně nakrájíme na malé tenké nudličky, které použijeme ke zdobení
Z půlky citronů a pomeranče vymačkáme šťávu. Každou zvlášť. Mandle spaříme horkou vodou, vyloupeme a nastrouháme
Těsto: Prosátou mouku, vanilkový cukr, nastrouhané mandle, moučkový cukr spojíme s rozdrobeným tukem, vejcem a citronovou šťávou. Propracujeme v hladké těsto, které necháme asi 20 minut odležet
Potom z těsta vyválíme 4 mm silnou placku, ze které rádýlkem nakrájíme stejnoměrné proužky. Přendáme je na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 150 °C dorůžova
Poleva: Moučkový cukr smícháme s pomerančovou šťávou a pilně mícháme do hladké kašičky
Vychladlé kousky pečiva potřeme polevou a ozdobíme pomerančovou kůrou
Citronovo-pomerančové pečivo svěží chuti podáváme k odpolední kávě nebo čaji.