Domácí loupáky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
2 špetky sůl
70 g máslo
1 ks žloutek
200 ml mléko
50 g cukr krupice
20 g kvasnice
1 balíček vanilkový cukr
400 g hladká mouka
na potření
1 ks vejce
na ozdobu
mák

Postup přípravy receptu

  1. Z vlažného mléka, lžičky cukru a droždí zaděláme kvásek. Po 15 minutách umícháme kvásek s moukou, žloutkem, mlékem, rozehřátým máslem a cukry. Těsto necháme hodinu kynout.

  2. Těsto na pomoučněném vále rozdělíme na 10 dílků a necháme dalších 20 minut kynout. Z vykynutých bochánků uválíme placky a vytvarujeme loupáky.

  3. Loupáky přendáme na plech vyložený pečícím papírem, pomašlujeme rozšlehaným vejcem a posypeme mákem. Vytvarované loupáky necháme 30 minut kynout.

  4. Plech s loupáky vložíme do předehřáté trouby a pečeme 15 - 20 minut, pečeme na 180 °C.

  5. Domácí loupáky podáváme podle chuti jako snídani, svačinu a k různým svátečním příležitostem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!