Domácí chléb bez domácí pekárny recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
2 lžičky sůl
1 hrnek voda
3 hrnky hladká mouka
2 lžičky drcený kmín
2 lžičky sušené droždí

Postup přípravy receptu

  1. Mouku smícháme s droždím, kmínem a solí. V případě chlebové mouky je těsto hutnější. Osobně dávám 1,5 hrnku hladké a 1,5 hrnku chlebové žitné mouky. Přidáme vodu a uděláme těsto, které necháme kynout na teplém místě 8 - 12 hodin. Pokud necháme kynout méně (asi 6 hodin), nebude tak vykynuté a chléb bude hutnější.

  2. Po 8 - 12 hodinách těsto vylijeme na hodně pomoučněný vál a uděláme z něj placku asi 2 - 4 cm silnou. Necháme 15 minut kynout a poté těsto poskládáme na třetiny (seshora, zespoda, zleva a zprava). Do těsta je možné přidat cibuli, česnek, bylinky apod.

  3. Chleba necháme kynout 30 minut a poté zapneme troubu, ve které vyhřejeme pekáč i s pokličkou. Po dalších 30 minutách vložíme těsto do pekáčku a pečeme 30 minut s pokličkou, potom pečeme ještě 15 minut bez pokličky. Osobně peču v pekárně, těsto nechávám také hodinu kynout a pekárnu si chvíli předtím zapnu, aby byla rozehřátá. V pekárně chléb peču 60 minut.

  4. Domácí chléb bez domácí pekárny po vychladnutí krájíme a podáváme podle chuti k různým pokrmům.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!