Vánočka od tety recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

200 g cukr
0,5 lžiček sůl
2 ks vejce
1 ks vejce
200 g máslo
3 - 4 lžíce rum
1 ks žloutek
2 lžíce rozinky
0,5 ks pomeranč
0,5 ks citron
3 lžíce mandle
1 ks badyán
1 ks vanilkový cukr
250 g hladká mouka
750 g polohrubá mouka
1 špetka muškátový oříšek
200 ml vlažné mléko
1 kostka droždí (42 g)

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy prosejeme hladkou mouku a promícháme se solí, strouhaným muškátovým oříškem a tlučeným badyánem. Uprostřed vyhloubíme důlek, do něj rozdrobíme kvasnice, posypeme lžíci cukru a zalijeme vlažným mlékem. Necháme vzejít kvásek

  2. Chemicky neošetřený BIO pomeranč a citron pořádně vydrhneme, osušíme a jemně nastrouháme půlku kůry z každého kusu ovoce. Dvě lžíce rozinek zalijeme rumem a necháme nabobtnat. Máslo necháme rozpustit a trochu zchladnout, aby bylo jen vlažné

  3. Vejce utřeme s cukrem, citronovou a pomerančovou kůrou, pak zašleháme máslo. Vmícháme do kvásku i s rozinkami, trochou vlažného mléka a zpracujeme tuhé těsto. Vytvarujeme hladký bochánek, který poprášíme moukou a přikrytý necháme 1,5 hodiny kynout

  4. Pak těsto propracujeme a rozdělíme na 5 stejných dílů. Vyválíme válečky. Ze tří pramenů upleteme cop, položíme na plech s pečícím papírem, na to položíme spletené 2 prameny, zajistíme špejlemi a pod utěrkou necháme dále kynout asi půl hodiny

  5. Vánočku potřeme vejcem rozšlehaným s citronovou šťávou a posypeme nasekanými mandlemi

  6. Vánočku od tety pečeme v dobře vyhřáté troubě. Až povrch trochu zrůžoví, zmírníme teplotu a vánočku zvolna pečeme asi 50 minut dozlatova

  7. Vánočku od tety krájíme na plátky a podáváme třeba potřenou máslem ke kávě či kakau

  8. Kdo umí plést vánočku ze čtyř a dokonce z šesti pramenů, uplete si vánočku podle svého. Z fotky je vidět, že i z pouhých pěti je dostatečně vysoká.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!