Dietní želé dortík z agaru recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

10 g agar
sirup
800 ml voda
200 ml sirup
na ozdobu
2-3 ks bílek
1 špetka mletá skořice
podle chuti
5-10 ks piškoty
ovoce
vanilkový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Na dezert použijeme jenom jedno balení agaru. Na 2 - 3 porce stačí jenom 10 g agaru, který se prodává ve zdravé výživě.

  2. V první verzi dezertu můžeme ještě použít jako základ piškoty. Stačí 5 - 10 piškotů na jednu porci, ale nemusíme, protože u želé dortů většinou nebývá žádné těsto. Druhou verzi dezertu, ke které se spíše přikláním, připravíme bez piškotů. Samozřejmě u obou verzí použijeme čerstvé nebo konzervované ovoce a je jedno jaké, prostě takové, které nám chutná. Například se hodí použít kiwi, jahody, jablka, banány nebo mandarinky. Ovoce lze různě kombinovat.

  3. Pokud agar koupíme v prášku, tak to bude snadnější. Pokud ale agar koupíme v granulích nebo v takových nudličkách, tak jej musíme přes noc namočit. Nejprve si připravíme 1 l vody. Zde bych ale volil variantu, že do vody ještě přimícháme sladkou šťávu. Můžeme použít sirup nebo šťávu z ovoce.

  4. Pozor, musíme započítat množství sirupu do 1 litru tekutiny celkem. To znamená, že když použijeme třeba 200 ml šťávy nebo sirupu, tak potom zbývá přidat 800 ml vody.

  5. Vodu se sirupem přivedeme k varu. Když začne voda vřít, tak do ní nasypeme agar, zamícháme, ihned odstavíme z plotny a naléváme do misek nebo formiček, ve kterých máme vyskládané nakrájené ovoce.

  6. Po zchladnutí dáme do lednice ztuhnout asi na 1 nebo 2 hodiny. Potom dezert vyklopíme z formiček. Vyšleháme sníh z bílků, kterým dezert ozdobíme, posypeme mletou skořicí a navrch můžeme přidat ještě kousek ovoce. Dále lze dezert posypat vanilkovým cukrem nebo cukrem moučka, ale tady bych volil méně kalorickou variantu, případně nějakou sladkou alternativu (například třtinový cukr).

  7. Dietní želé dortík z agaru podáváme jako lahodný osvěžující dezert.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!