Dia vánočka recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
2 ks vejce
2 lžičky rum
500 ml mléko
20 dkg rozinky
500 g hladká mouka
150 hlávek rostlinný tuk
250 g netučný tvaroh
2 ks kypřící prášek do pečiva
4 díly tekuté sladidlo Kandisin
na potření
1 ks vejce
na ozdobu
mandlové lupínky

Postup přípravy receptu

  1. V míse si dobře utřeme tvaroh, tuk, umělé sladidlo, vejce, mléko a rum. Přidáme rozinky a mandle. Přisypeme hladkou mouku s rozmíchaným kypřícím práškem do pečiva a vypracujeme těsto, které necháme kynout.

  2. Těsto rozdělíme na 9 částí, které vyválíme na stejně dlouhé prameny a upleteme copy ze čtyř, tří a dvou pramenů. Jednotlivé copy naskládáme na sebe a upevníme špejlemi.

  3. Vánočku dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ji ještě kynout alespoň 30 minut. Pak vánočku potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlovými lupínky.

  4. Vánočku nejdříve pečeme 5 - 10 minut v troubě vyhřáté na 220 °C. Potom teplotu snížíme na 150 °C a pečeme asi 25 minut. Nakonec teplotu snížíme na 100 °C a vánočku pomalu dopečeme.

  5. Dia vánočku necháme vychladnout, nakrájíme na plátky a podáváme jako lahodnou vánoční klasiku, která každého potěší!


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!