Čokoládový závin s hruškami recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
1 špetka sůl
1 ks vejce
50 g máslo
10 g kakao
30 g cukr krupice
160 g hladká mouka
2 lžíce vlažná voda
náplň
1 lžíce máslo
4 lžíce rum
3 ks hruška
100 g hořká čokoláda
60 g oloupané mandle
3 lžíce třtinový cukr
podle potřeby
strouhanka
na ozdobu
cukr moučka

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme si těsto. Prosátou mouku, cukr a kakao smícháme s nakrájeným máslem, jedním vejcem, vodou a solí. Vše zpracujeme do hladkého, ale pružného těsta. Z těsta vytvoříme bochníček, zabalíme ho do folie a uložíme na 30 minut do lednice.

  2. Mandle s čokoládou zvlášť rozdrtíme. Hrušky oloupeme, nakrájíme a s cukrem je na másle povaříme, dokud se tekutina z hrušek zcela neodpaří. Pak přidáme likér. Pokud je závin pro děti, alkohol nedáváme. Směs promícháme a přendáme do misky. Ihned přidáme čokoládu a důkladně promícháme. Směs musí být sušší. Pokud je potřeba, přidáme trochu strouhanky.

  3. Těsto pomoučníme a vyválíme na tenký obdélník. Hruškovou směs naneseme na těsto, závin srolujeme. Povrch potřeme vodou a posypeme třtinovým cukrem. Závin přendáme na plech vyložený pečicím papírem a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme na 180 °C asi 25 minut dozlatova.

  4. Čokoládový závin z hruškami necháme vychladnout a posypeme moučkovým cukrem. Podáváme třeba k odpolední kávě.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!