Cibulový koláč z Francie recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

sůl
sezamové semínko
nádivka
2 ks vejce
50 g máslo
150 ml voda
50 g niva
8-10 lžic smetana ke šlehání
3-4 ks cibule (velká)
mletý černý pepř
strouhaný muškátový oříšek
těsto
100 g máslo
3 lžíce voda
200 g polohrubá mouka

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravíme těsto na koláč. Na vál prosejeme mouku, přidáme vychlazené tuhé nasekané máslo a sůl. S vodou zaděláme na tužší hladké těsto, které necháme v chladu alespoň 30 minut odležet.

  2. Mezitím oloupeme cibuli a nakrájíme ji nadrobno. Zalijeme trochou vody a v hrnci necháme provařit až do úplného odpaření vody. Potom cibuli osolíme, opepříme, přidáme na špičku nože strouhaného muškátového oříšku a necháme vychladnout.

  3. Vychladlou cibulku promícháme s máslem, nivou (na kostičky),smetanou, a rozšlehaným vejcem. Na mírném ohni asi 5 minut zahříváme za stálého míchání.

  4. Těsto vyválíme na oválný plát silný asi 4 milimetry. Plát přeneseme do koláčové formy a na okrajích dobře přitiskneme. Těsto ve formě pokryjeme rovnoměrnou vrstvou cibulové náplně.

  5. Nakonec koláč zasypeme sezamovým semínkem a v horké předehřáté troubě pečeme asi 35 minut.

  6. Podáváme ještě horké.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!