Chutney z jahod a červené řepy recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 špetka sůl
1 ks skořice
300 ml voda
500 g jahody
4 ks hřebíček
1 ks chilli paprička
1 lžíce med
100 ml ocet balzamico
4 lžíce citronová šťáva
30 g hnědý cukr
300 g červená řepa
1 ks červená cibule

Postup přípravy receptu

  1. Jahody očistíme, omyjeme a nakrájíme je na čtvrtky. Řepu oloupeme, omyjeme a nakrájíme na menší díly. Lze použít i řepu nakládanou v kyselém nálevu, pak ale vynecháme ocet a citronovou šťávu.

  2. Do hrnce nalijeme vodu, přidáme řepu, cukr, med, ocet, citronovou šťávu, koření, nakrájenou chilli papričku a vaříme, dokud řepa není měkká. Hřebíček a skořici je lepší dát do uzavíratelného sítka na sypaný čaj, či do varného sáčku na koření, nemusí se pak koření lovit v hrnci. Vložíme nakrájené jahody a povaříme dalších 5 minut.

  3. Vyjmeme koření a obsah hrnce krátce rozmixujeme tyčovým mixérem. Ovšem ne zcela, měla by zůstat struktura s určitou hrubostí. Nyní chutney z jahoda červené řepy dochutíme solí, můžeme přidat balsamikový ocet, nebo čerstvé bylinky jako bazalku, saturejku nebo meduňku.

  4. V případě konzervace pro pozdější konzumaci ještě za horka plníme do důkladně vymytých uzavíratelných sklenic. Pro lepší konzervaci můžeme přidat citronovou kyselinu, nesmí se pak již ovšem vařit! Takto konzervované vydrží chutney jako běžné zavařované potraviny.

  5. Chutney z jahod a červené řepy podáváme k různým pokrmům podle chuti.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!