Chřest po staročesku recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 lžíce cukr
2 lžičky sůl
4 l voda
1 kg chřest
4 lžíce citronová šťáva
omáčka
2 lžíce máslo
2 dl mléko
1 dl smetana
1 lžička mletý pepř
2 lžíce hladká mouka
1 špetka mletý muškátový oříšek

Postup přípravy receptu

  1. Chřest oloupeme, dřevnaté části odkrojíme, řádně opláchneme a rozdělíme na 4 porce, které svážeme nití.

  2. Vodu v hrnci osolíme, přidáme cukr a citronovou šťávu. Vložíme chřest a půl hodiny ho vaříme.

  3. Mezitím si připravíme omáčku. Rozehřejeme máslo, vsypeme mouku a uděláme světlou jíšku. Zalijeme ji mlékem se smetanou, osolíme a okořeníme, zakapeme citronovou šťávou. Zvolna vaříme, až omáčka mírně zhoustne.

  4. Pak vymastíme zapékací mísu máslem, rozložíme vařený chřest, přelijeme ho omáčkou a zapečeme v troubě asi 15 minut. Pokud chceme omáčku vydatnější, můžeme do ní před zapékáním přidat 2 žloutky.

  5. Chřest po staročesku ihned po zapečení podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!