Chlebové tyčinky recept

Apetit Recepty chuťovky

Suroviny na recept

1 ks vejce
1/2 lžíce cukr krupice
olivový olej
100 g hladká mouka
200 g polohrubá mouka
1 lžíce drcený kmín
2 lžíce sezamové semínko
250 ml teplá voda
1/2 lžičky hrubá sůl
2 lžíce sekaný tymián
15 g droždí nebo 2 lžičky suchého

Postup přípravy receptu

  1. V malé misce se připraví kvásek z droždí, trochy vody a cukru. Během kynutí kvásku ve velké misce smícháme mouku, sezamová semínka, kmín, tymián a sůl a pořádně promícháme

  2. Po vykynutí kvásku smícháme spolu s moukovou směsí a zbylou částí vody. Vodu nevlijeme najednou, ale podle potřeby přilíváme a hněteme do tužšího těsta

  3. Po uhnětení se těsto nechá odpočinou a kynout pod utěrkou cca 3 hodiny až těsto znásobí svůj objem

  4. V okamžiku kdy těsto zdvojnásobí svůj objem, "zmačkáme" těsto a vyklopíme na pomoučněný vál a opět hněteme. Poté vyválíme na obdélník o výšce cca 4 cm. Z tohoto obdélníku se poté vykrajují tyčinky o šířce cca 1 cm a délce 25 cm, nebo podle chutě či účelu užití

  5. Tyto tyčinky se poté kladou na plech s pečícím papírem a opět necháme cca 30 minut kynout. Mezi tyčinkami na plechu necháme trochu místa... NAKYNOU!!!

  6. Troubu předehřejeme na 180°C

  7. Před pečením potřeme chlebové tyčinky rozkvedlaným vajíčkem se třemi lžícemi vody a pečeme cca 15-20 minut dozlatova. K potření použijeme jako mašlovačku snítku rozmarýnu, která nám tyčinky pěkně ovoní

  8. V okamžiku kdy jsou tyčinky zlatavé tak je vyndáme z trouby a potřeme je olivovým olejem a opět můžeme použít rozmarýnovou snítku a dopečeme v troubě dalších 4-5 minut do zlatohněda

  9. Chlebové tyčinky je možno po vychladnutí uchovat v uzavřené dóze několik dní, ale pozor rády chytají vlhkost.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!