Chlebové tyčinky recept
Apetit Recepty chuťovkySuroviny na recept
- 1 ks vejce 1/2 lžíce cukr krupice olivový olej 100 g hladká mouka 200 g polohrubá mouka 1 lžíce drcený kmín 2 lžíce sezamové semínko 250 ml teplá voda 1/2 lžičky hrubá sůl 2 lžíce sekaný tymián 15 g droždí nebo 2 lžičky suchého
Postup Chlebové tyčinky
Postup přípravy receptu
-
V malé misce se připraví kvásek z droždí, trochy vody a cukru. Během kynutí kvásku ve velké misce smícháme mouku, sezamová semínka, kmín, tymián a sůl a pořádně promícháme
Po vykynutí kvásku smícháme spolu s moukovou směsí a zbylou částí vody. Vodu nevlijeme najednou, ale podle potřeby přilíváme a hněteme do tužšího těsta
Po uhnětení se těsto nechá odpočinou a kynout pod utěrkou cca 3 hodiny až těsto znásobí svůj objem
V okamžiku kdy těsto zdvojnásobí svůj objem, "zmačkáme" těsto a vyklopíme na pomoučněný vál a opět hněteme. Poté vyválíme na obdélník o výšce cca 4 cm. Z tohoto obdélníku se poté vykrajují tyčinky o šířce cca 1 cm a délce 25 cm, nebo podle chutě či účelu užití
Tyto tyčinky se poté kladou na plech s pečícím papírem a opět necháme cca 30 minut kynout. Mezi tyčinkami na plechu necháme trochu místa... NAKYNOU!!!
Troubu předehřejeme na 180°C
Před pečením potřeme chlebové tyčinky rozkvedlaným vajíčkem se třemi lžícemi vody a pečeme cca 15-20 minut dozlatova. K potření použijeme jako mašlovačku snítku rozmarýnu, která nám tyčinky pěkně ovoní
V okamžiku kdy jsou tyčinky zlatavé tak je vyndáme z trouby a potřeme je olivovým olejem a opět můžeme použít rozmarýnovou snítku a dopečeme v troubě dalších 4-5 minut do zlatohněda
Chlebové tyčinky je možno po vychladnutí uchovat v uzavřené dóze několik dní, ale pozor rády chytají vlhkost.