Chalupářská klobása recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 16 g sůl 1 dl voda 4 g drcený kmín 2 g mletá sladká paprika 10 g rozetřený česnek 200 g solené odležené zadní hovězí maso 500 g čerstvá vepřová krkovička 300 g čerstvý vepřový výřez 1 g mleté vepřové koření podle potřeby vepřová střeva
Postup Chalupářská klobása recept
Postup přípravy receptu
-
Čerstvou krkovičku a vepřový výřez bez kůže nakrájíme na kostky s hranou asi 1,5 cm, pokrájené maso vložíme do nádoby, přidáme sůl, prolisovaný česnek a polovinu koření. Důkladně promícháme a dáme do chladničky na den odležet. V den výroby klobás pomeleme hovězí maso najemno, samostatně pomeleme část vepřového výřezu.
Semleté hovězí maso smícháme s vodou, se zbytkem koření i vepřovým výřezem a zpracujeme dohromady. Do kaše potom přidáme odleželé kostky krkovičky a výřezu, všechno řádně promícháme.
Chalupářskou klobásu plníme do vepřových střev, klobásy přetočíme a zajistíme špejlemi na kusy s hmotností asi 300 g. Klobásy dáme do vyhřáté udírny a udíme asi hodinu při 60 °C do zlatohněda.
Potom klobásy vybereme z udírny a ještě dovaříme při teplotě 72 °C asi 30 minut, případně doudíme při 90 °C do zlatohněda.