Chalupářská klobása recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

16 g sůl
1 dl voda
4 g drcený kmín
2 g mletá sladká paprika
10 g rozetřený česnek
200 g solené odležené zadní hovězí maso
500 g čerstvá vepřová krkovička
300 g čerstvý vepřový výřez
1 g mleté vepřové koření
podle potřeby
vepřová střeva

Postup přípravy receptu

  1. Čerstvou krkovičku a vepřový výřez bez kůže nakrájíme na kostky s hranou asi 1,5 cm, pokrájené maso vložíme do nádoby, přidáme sůl, prolisovaný česnek a polovinu koření. Důkladně promícháme a dáme do chladničky na den odležet. V den výroby klobás pomeleme hovězí maso najemno, samostatně pomeleme část vepřového výřezu.

  2. Semleté hovězí maso smícháme s vodou, se zbytkem koření i vepřovým výřezem a zpracujeme dohromady. Do kaše potom přidáme odleželé kostky krkovičky a výřezu, všechno řádně promícháme.

  3. Chalupářskou klobásu plníme do vepřových střev, klobásy přetočíme a zajistíme špejlemi na kusy s hmotností asi 300 g. Klobásy dáme do vyhřáté udírny a udíme asi hodinu při 60 °C do zlatohněda.

  4. Potom klobásy vybereme z udírny a ještě dovaříme při teplotě 72 °C asi 30 minut, případně doudíme při 90 °C do zlatohněda.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!