České donuts recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
1 špetka sůl
4 lžíce máslo
2 lžíce rum
3 ks žloutek
20 g droždí
4 lžíce cukr krupice
0-1 kg hrubá mouka
0 l vlažné mléko
na ozdobu
cukr moučka
šlehačka ve spreji
čokoládová poleva v sáčku
povidla nebo marmeláda
podle potřeby
olej na smažení

Postup přípravy receptu

  1. Z mléka, cukru, droždí a trochu mouky necháme vzejít kvásek na teplém místě (asi 10 minut).

  2. Potom přidáme zbytek mouky, žloutky, sůl. Podle chuti přidáme rum, který můžeme i úplně vynechat. Vypracujeme těsto v misce do tvaru koule, přikryjeme čistou utěrkou a necháme vykynout na teplém místě (asi 45 - 60 minut).

  3. Po vykynutí těsto vyválíme na pomoučněném vále a skleničkou či tvořítkem vykrajujeme kolečka. Kolečka ještě necháme 5 minut nakynout.

  4. Po vykynutí uděláme do středu koleček prstem nebo ručkou od vařečky díru (nebojte se udělat větší).

  5. České donuts smažíme v rozpáleném oleji z obou stran dozlatova, pak necháme okapat na ubrousku od oleje.

  6. Donuts můžeme zdobit podle chuti - pocukrovat, polít polevou, povidla s kopečkem šlehačky. Možnosti jsou různé a jen na naší fantazii.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!