Tradiční české koláče recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 50 g cukr 1/2 lžičky sůl 1 ks vejce 1 lžíce strouhanka 1 - 2 ks žloutek 5 lžic mléko 1/4 l mléko 30 g droždí 80 g cukr krupice 50 g cukr krupice 1 balíček vanilkový cukr citronová kůra 500 g polohrubá mouka 50-80 g rostlinný tuk 250 g netučný tvaroh 300 g mletý mák 1 lžíce máslová rama 1 lžíce cukr se skořicí 2 sklenice jablko (strouhané) rozinky a loupané mandle
Postup Tradiční české koláče
Postup přípravy receptu
-
Všechny přísady na těsto by měly mít pokojovou teplotu. Z mléka odebereme asi 1/2 šálku a ohřejeme, aby bylo vlažné. Přidáme lžičku cukru, rozdrobené droždí a necháme chvíli kynout. Do mísy prosejeme mouku, přidáme kvásek, sůl, rozpuštěný, vychladlý tuk, žloutky, zbylé mléko a cukr. Ze všeho zaděláme vláčné těsto. Propracujeme vařečkou, přikryjeme utěrkou a dáme asi na 1a1/2 hodiny kynout na teplé místo
Mezitím si připravíme náplně
Vykynuté těsto rozválíme, skleničkou vykrájíme kolečka, která poklademe náplněmi podle vlastní chuti. Můžeme přizdobit rozinkami, mandlemi, meruňkami a podobně. Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem
Pečeme při 180 °C na vymaštěném plechu v předehřátá troubě do světle hněda
Koláče necháme vychladnout a můžeme hostit návštěvu nebo rodinu.