Tradiční české koláče recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
-
50 g cukr
1/2 lžičky sůl
1 ks vejce
1 lžíce strouhanka
1 - 2 ks žloutek
5 lžic mléko
1/4 l mléko
30 g droždí
80 g cukr krupice
50 g cukr krupice
1 balíček vanilkový cukr
citronová kůra
500 g polohrubá mouka
50-80 g rostlinný tuk
250 g netučný tvaroh
300 g mletý mák
1 lžíce máslová rama
1 lžíce cukr se skořicí
2 sklenice jablko (strouhané)
rozinky a loupané mandle
Postup Tradiční české koláče
Postup přípravy receptu
-
Všechny přísady na těsto by měly mít pokojovou teplotu. Z mléka odebereme asi 1/2 šálku a ohřejeme, aby bylo vlažné. Přidáme lžičku cukru, rozdrobené droždí a necháme chvíli kynout. Do mísy prosejeme mouku, přidáme kvásek, sůl, rozpuštěný, vychladlý tuk, žloutky, zbylé mléko a cukr. Ze všeho zaděláme vláčné těsto. Propracujeme vařečkou, přikryjeme utěrkou a dáme asi na 1a1/2 hodiny kynout na teplé místo
Mezitím si připravíme náplně
Vykynuté těsto rozválíme, skleničkou vykrájíme kolečka, která poklademe náplněmi podle vlastní chuti. Můžeme přizdobit rozinkami, mandlemi, meruňkami a podobně. Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem
Pečeme při 180 °C na vymaštěném plechu v předehřátá troubě do světle hněda
Koláče necháme vychladnout a můžeme hostit návštěvu nebo rodinu.