České buchty s povidly recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 špetka sůl
100 g máslo
2 ks žloutek
100 g cukr krupice
500 g polohrubá mouka
2,5 dl vlažné mléko
rozpuštěné máslo
30 g čerstvé droždí
marmeláda nebo povidla

Postup přípravy receptu

  1. Ve vlažném a oslazeném mléce necháme vzejít kvasnice. Vykynutý kvásek vlijeme do mísy s moukou, solí, rozpuštěným máslem a žloutky. Vypracujeme těsto, které se nelepí na stěny mísy, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout. Asi po 30 minutách těsto promícháme a necháme znovu kynout. Doba kynutí je 2 - 4 hodiny

  2. Těsto vyklopíme na vál vysypaný moukou a rozválíme nebo rukama roztáhneme na plát, ze kterého odkrajujeme stejně velké kousky. Do středu každého čtverce (asi 5x5 cm) dáme vrchovatou lžičku povidel, spojíme a zakulatíme. Buchtu jednu vedle druhé klademe do máslem vymazaného pekáčku, před přikládáním další buchty vždy okraj potřeme tak, aby se nám po upečení od sebe oddělily. Naplníme celý pekáček a ještě je na povrchu přetřeme máslem

  3. České buchty s povidly pečeme v troubě vyhřáté na 180 - 200 °C a pečeme, dokud nejsou na povrchu zlatavé. V pekáčku necháme buchty téměř vychladnout, před podáváním je posypeme moučkovým cukrem

  4. Recept je asi na 25 kousků českých buchet s povidly. Náplň můžeme samozřejmě vystřídat třeba za makovou, ořechovou, tvarohovou nebo jablečnou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!