Celozrnné pletýnky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 lžička cukr
3 lžíce olej
2 lžičky sůl
250 ml voda
100 g hladká mouka
200 g celozrnná pšeničná mouka
0.3 ks čerstvé droždí
100 g celozrnná žitná mouka
na ozdobu
2 lžičky kmín

Postup přípravy receptu

  1. Část mléka, cukr a droždí promícháme a necháme vzejít kvásek. Do větší mísy si dáme mouky, vodu, kvásek, olej a ostatní suroviny. Vypracujeme hladké těsto, které se nelepí. Těsto necháme vykynout. Těsto můžeme udělat i v domácí pekárně. Místo čerstvého droždí můžeme použít 1 lžičku sušeného.

  2. Po vykynutí těsto propracujeme na vále. Těsto se nelepí, nemusí se podsypávat. Těsto rozdělíme na 8 dílů, z kterých upleteme pletýnky. Celozrnné pletýnky naskládáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme kynout pod navlhčenou utěrkou asi 30 - 40 minut. Potom je potřeme vejcem, posypeme hrubou solí, kmínem a semínky podle chuti. Celozrnné pletýnky vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme je asi 20 minut.

  3. Upečené celozrnné pletýnky jíme podle chuti.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!