Čalamáda od babičky recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 kg paprika 1 kg cibule 1 kg hlávkové zelí nálev 30 dkg cukr 6 dkg sůl 2 l voda 6 ks bobkový list 20 ks nové koření 20 ks celý pepř náplň 6 dl ocet podle chuti hořčičné semínko
Postup Čalamáda od babičky recept
Postup přípravy receptu
-
Papriky očistíme od jadřinců a potom spolu se zelím a cibulemi nakrájíme na nudličky. Na nálev vmícháme do vody cukr, sůl, ocet, bobkový list, nové koření, celý pepř a případně podle chuti hořčičné semínko, ale nemusí být.
Nakrájenou zeleninu dáme vařit do připraveného nálevu. Když nám zelenina zesklovatí, plníme ji do sklenek. Já ji ještě zavařuji. Sklenky s čalamádou zavíčkujeme a překlopíme. Čalamádu necháme vychladnout. Co nám zbyde, sníme jako přílohu, případně dáme pod maso. Tak to dělaly naše babičky dříve.
Čalamádu od babičky podáváme jako přílohu k různým pokrmům.