Pestrá křupavá čalamáda bez sterilizace recept

Apetit Recepty přílohy

Suroviny na recept

70 g sůl
500 g cibule
400 g cukr krystal
1 lžička kyselina citronová
1 lžíce celý černý pepř
2 kg bílé hlávkové zelí
1 kg okurka hadovka
400 g čerstvá mrkev
3 ks sušený bobkový list
1 lžička borkén
čerstvé kulaté feferonky
300 ml kvasný ocet 8%
1 kg čerstvé různobarevné papriky

Postup přípravy receptu

  1. Z bílého hlávkového zelí odstraníme svrchní poškozené listy, rozřežeme na čtvrtiny a vykrojíme tvrdý košťál. Zelí pokrájíme nožem, nebo nastrouháme na tenké proužky, do velké nádoby. Přidáme očištěnou cibuli pokrájenou na tenké měsíčky. Okurky omyjeme, odkrojíme oba konce, nastrouháme na struhadle na tenké plátky a přidáme k zelenině

  2. Na struhadle nastrouháme očištěnou mrkev na tenká kolečka a přidáme do nádoby k další zelenině. Čerstvé papriky zbavíme jadérek, semínek, vyřežeme žilky, omyjeme, necháme dobře odkapat od vody, pokrájíme na tenké proužky a přidáme k ostatní zelenině. Použijeme i čerstvé červené sladké kapie a papriky různých barev - žluté, oranžové nebo zelené. Čalamáda bude chutnější a krásně pestrobarevná

  3. Do misky zvlášť dáme cukr, sůl, potravinářskou kyselinu citronovou, borkén, sušený bobkový list polámaný na malé kousky a celý černý pepř. Dobře spolu promícháme, přidáme k pokrájené a nastrouhané zelenině a pořádně spolu všechno promícháme. Přilijeme ocet, ale vodu nepřidáváme, protože zelenina pustí vody dost. Všechno znovu spolu pořádně promícháme rukama a přikryjeme nádobu se zeleninou pokličkou. Směs odložíme do chladu odpočívat na 6 hodin, aby se dobře propojily všechny chutě

  4. Po této době směs pořádně natlačíme do suchých vysterilizovaných sklenic téměř až pod okraj a dolijeme až po uzávěr šťávou, která zůstala ze zpracované zeleniny ve velké nádobě. Mně vyšla šťáva akorát do všech sklenic. Sklenice uzavřeme vysterilizovaným suchým víčkem pomocí hlavice z umělé hmoty. Přesvědčíme se, že všechna víčka dobře drží. Můžeme také použit sklenice a víčka se závity. Naplněné a uzavřené sklenice se neotáčejí nahoru dnem, ani se nesterilizují. Hotové sklenice s čalamádou odložíme na polici do suché, chladné a tmavé spíže. Čalamádu můžeme konzumovat asi za 1 měsíc

  5. Po otevření je potřeba dát sklenici s čalamádou do chladničky. Mně vyšlo z uvedeného množství zeleniny přesně 5 sklenic o objemu 720 ml. Tato čalamáda zůstane krásně křupavá bez změny barvy a neztmavne. Je velmi chutná a zároveň výborným zdrojem množství vitamínů v zimě, navíc ji není těžké připravit. Mám to vyzkoušené, každý rok dělám 3 várky. Do poloviny sklenic přidávám na jednu sklenici jednu feferonku. Pikantní čalamádu máme rádi k některým jídlům. U nás jde tato čalamáda velmi na odbyt, vydrží bez problému 2 roky i víc, ne však u nás

  6. Do této čalamády se nálev nevaří, ani se nezalévá vařicím nálevem, protože se to nesmí kvůli účinkům borkénu, který by vařicí nálev zničil. Do nálevu se nepřidává Deko nebo Zelko. Borkén je dvojsiričitan draselný (pyrosiričitan), který se používá ve vinařství, má silné antioxidační a antibakteriální účinky. Borkén bráni klíčení, zabraňuje nežádoucímu kvašení a hnilobě. Zelenina nemění barvu a zůstane krásně křupavá. Borkén lze koupit v různých obchodech, ve vinařských a zahradnických potřebách

  7. Pestrá křupavá čalamáda má příjemnou slano-sladko-kyselou chuť a hodí se téměř ke všemu, například k různým pečeným masům, zabíjačkovým specialitám - jitrnicím, jelitům, a klobásám, různým slaným nákypům, různým těstovinám, smažené zelenině a dokonce k nedělním smaženým řízkům místo salátu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!